Fettuccine Alfredo recept met kip
Fettuccine Alfredo is een van de bekendste pastagerechten ter wereld. Oorspronkelijk bedacht door de Romeinse chef Alfredo di Lelio, bestond de klassieke versie uit slechts drie ingrediënten: fettuccine, boter en Parmezaanse kaas. Een eenvoudige maar rijke combinatie die in Italië nog steeds bekendstaat als Fettuccine al Burro.
In de jaren ’20 ontdekten Amerikaanse toeristen dit gerecht in Rome en namen het mee naar huis. Daar ontstond de moderne variant met room en knoflook: de romige Alfredo-saus die je tegenwoordig vaak ziet, meestal gecombineerd met kip of garnalen.
Met dit recept maak je thuis een smaakvolle versie van Fettuccine Alfredo met kip. De saus is romig en vol, de pasta al dente, en de kip sappig en mals. Serveer het met knoflookbrood of een frisse salade en je hebt een complete maaltijd waar je gasten gegarandeerd van onder de indruk zijn.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- Voor de pasta en kip:
200 g fettuccine (of een andere lintpasta)
2 kipfilets, in reepjes gesneden
1 el olijfolie
1 tl knoflookpoeder
½:
1 el boter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 ml slagroom of kookroom
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
½(optioneel) - Voor de garnering:
Verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
- Pasta koken: Kook de fettuccine in ruim gezouten water tot al dente. Giet af en bewaar een kopje kookvocht.
- Kip bakken: Verhit olijfolie in een koekenpan, kruid de kipreepjes en bak ze 4-5 minuten per kant goudbruin en gaar. Zet apart.
- Alfredo-saus maken: Smelt de boter in dezelfde pan, fruit de knoflook kort, voeg de slagroom toe en laat zachtjes pruttelen. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
- Alles samenvoegen: Voeg de pasta en kip toe aan de saus. Meng goed en voeg eventueel kookvocht toe voor extra romigheid.
- Serveren: Bestrooi met peterselie en serveer direct. Optioneel extra Parmezaan of zwarte peper.
Tips
- Serveer met knapperig knoflookbrood of een frisse salade.
- Voor een lichtere versie vervang je de slagroom door melk met een beetje bloem.
- Voeg champignons of spinazie toe voor extra groente en smaak.