Home Makkelijk Malse Entrecote van de plank

Malse Entrecote van de plank

door Peter Eemsing
0 reageer 7,2K views

Entrecote bereiden op de bbq of sous-vide. Deze bereiding van entrecote ‘runderlende’ is niet zo bijzonder, de manier van serveren maakt het een bijzonder stukje vlees! Leuk voor mensen met een Komodo of Weber bbq die de mogelijkheid heeft om indirect te verwarmen. Dat kan trouwens ook altijd met een gas bbq maar dan mis je de typische rook smaak.

Een mooi stuk vlees, goed gegaard op een mooie plank ingesmeerd met ‘gezouten’ roomboter en een flinke portie knoflook. Dan aan tafel in dunne plakjes snijden en een ieder kan dan met zijn vork een plakje prikken en deze naar smaak door de boter en knoflook halen. Wat is er niet mooier dan zo je bbq en vlees snijd kunsten tonen 😉

Voor deze bereiding gebruiken we dus geen rubs of marinades maar gaan voor de smaak van het pure vlees!

Lekker met patatten of een heerlijke salade.

Ingrediënten

1 stuk ‘runderlende’ entrecote op kamertemperatuur van ongeveer een kilo
Kwart pakje roomboter. Gezouten of ongezouten naar smaak
Een paar flinke tenen geperste knoflook
Peper en zout naar smaak

Bereiding bbq of kamado

Breng je bbq op temperatuur en wacht tot de kolen mooi gloeien met een fijn laagje as erover heen. Het vuur moet er af zijn. Bak de entrecote rondom mooi boven je kolen. Dit gaat vrij snel 2-3 minuutjes. Dan ga ik verder op indirect vuur. Dus niet rechtstreeks boven de kolen of gas! Breng dan de entrecote rustig op naar de gewenste kerntemperatuur van 50 graden voor rare, 52 graden mediumrare of 54 graden voor medium. Als je well done wilt kan je beter hamburgers kopen want dat is zonde van dit mooie stukje vlees.

Als de entrecote zijn kerntemperatuur heeft bereikt (10-15 minuten) wikkel je hem in alluminium folie en laat je hem nog 10 minuutjes rusten zodat de sappen goed door het vlees kunnen trekken. Dan heb je een scherp mes nodig om hem in dunne plakjes te snijden. Wij verkopen Japanse Tojiro Flash messen dus die gebruiken we hier ook voor. Doe dit snijden op de plank die je vooraf ruim ingesmeerd hebt met boter en knoflook. Serveer met de patatten en salade.

Sous-vide garen

Vacumeer de entrecote met een scheutje Smoked Arbequina of andere olie. Je kan ook gewoon een blokje boter gebruiken. Gaar de entrecote ongeveer 4 uur op 54 graden. Van het sap uit de zak kan je daarna nog een heerlijke jus maken. Brand even rondom af voor de kleur.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...