Home Recepten Lasooni Palak

Lasooni Palak

door Peter Eemsing
0 reageer 10 views
Lasooni Palak

Lasooni Palak is een Indiaas gerecht dat bestaat uit spinazie (palak) bereid met knoflook (lasooni) en specerijen. Het woord “lasooni” betekent “met knoflook” in het Hindi, en “palak” betekent “spinazie”. Dit gerecht is bijzonder geliefd vanwege de rijke, romige textuur en de uitgesproken smaak van knoflook, die de spinazie perfect aanvult.

Lasooni Palak is een populair gerecht in zowel Noord- als Zuid-India, en je kunt het vaak vinden in Indiase restaurants over de hele wereld. Spinazie is een veelgebruikte groente in de Indiase keuken, en dit gerecht is een mooie manier om de gezonde eigenschappen van spinazie te combineren met de krachtige smaak van knoflook.

emile henry

Lasooni Palak wordt vaak geserveerd als bijgerecht naast andere Indiase curries, dal (linzengerechten), en vers brood zoals naan of roti. Het kan ook geserveerd worden met basmati rijst. De knoflookachtige, aromatische smaak maakt het een perfecte aanvulling op een Indiase maaltijd.

Lasooni palak Ingrediënten voor twee personen:


300 gram verse spinazie
5-6 teentjes knoflook, fijngehakt (plus extra voor garnering)
1 kleine ui, fijngehakt
1 tomaat, fijngehakt
1 theelepel geraspte gember
1 groene chilipeper, fijngehakt (optioneel)
1/2 theelepel komijnzaad
1/4 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel garam masala
2 eetlepels room of yoghurt (optioneel)
1 eetlepel boter of olie
Zout naar smaak
Optioneel gedroogde rode chilipeper (voor garnering)

Bereidingswijze:
Spinazie Blancheren (10 minuten):
Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de spinazie toe en blancheer deze gedurende 2-3 minuten tot de bladeren verwelkt zijn.
Schep de spinazie uit het kokende water en dompel deze direct in een kom met ijswater om de groene kleur te behouden.
Giet de spinazie af en pureer deze tot een gladde pasta met een blender of staafmixer. Zet apart.

Kruiden Basis Bereiden (10 minuten):
Verhit de boter of olie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg het komijnzaad toe en laat het enkele seconden sputteren.
Voeg de fijngehakte knoflook, gember en groene chilipeper toe. Bak tot de knoflook goudbruin is, ongeveer 2 minuten.
Voeg de gehakte ui toe en bak tot deze zacht en glazig is, ongeveer 3-4 minuten.
Voeg de gehakte tomaat toe en kook tot deze zacht is en goed vermengd met de ui en knoflook, ongeveer 3 minuten.

Spinazie en Specerijen Toevoegen (10 minuten):
Voeg de kurkumapoeder, korianderpoeder en garam masala toe aan het tomaatmengsel. Roer goed door en laat de specerijen 1 minuut meebakken.
Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer alles goed door.
Laat het geheel sudderen op laag vuur gedurende 5-7 minuten, zodat de smaken zich goed vermengen. Voeg zout naar smaak toe.

Garnering:
Verhit een klein beetje boter of olie in een kleine pan. Voeg extra fijngehakte knoflook en de gedroogde rode chilipeper toe. Bak tot de knoflook goudbruin is.

Strooi de gebruinde knoflook en chilipeper over de Lasooni Palak voor extra smaak en een aantrekkelijke presentatie.

Serveer de Lasooni Palak warm, samen met roti, naan of rijst.

Totale Bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten
Spinazie blancheren: 10 minuten
Kruiden basis bereiden: 10 minuten
Spinazie en specerijen toevoegen: 10 minuten
Afwerken: 2 minuten
Totale tijd: Ongeveer 40 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...