Home Recepten Bobotie

Bobotie

door Peter Eemsing
0 reageer 58 views
bobotie

Bobotie is een klassieker uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt vaak beschouwd als een van de nationale gerechten. Het is een heerlijke ovenschotel die bestaat uit rundergehakt, fruit en specerijen, afgedekt met een romige eierlaag. Hier is een traditioneel recept voor een Zuid-Afrikaanse bobotie voor vier personen. (+/- 604 Kcal per persoon)

Ingrediënten Bobotie voor 4 personen:

Voor het gehaktmengsel:
500 gram rundergehakt
2 sneetjes witbrood
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 appel, geschild en geraspt
75 gram rozijnen of sultana’s
2 eetlepels amandelvlokken (optioneel)
2 eetlepels abrikozenjam
2 eetlepels kerriepoeder
1 eetlepel gemalen kurkuma
1/2 eetlepel gemalen komijn
1/2 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels azijn of citroensap
2 eetlepels olie of boter

Voor de eierlaag:
250 ml melk plus wat extra voor het brood
2-3  eieren
Enkele laurierbladen of citroenbladeren

Bereiding:


Voorbereiden:
Week het brood in melk tot het zacht is, knijp de melk eruit, bewaar de melk en verkruimel het brood.
Verwarm de oven voor op 180°C.

Gehaktmengsel maken:
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het rul, nog eens 5 tot 7 minuten.
Het geweekte verkruimelde brood moet worden toegevoegd aan het gehaktmengsel nadat je het gehakt hebt gebakken en voordat je de specerijen en andere ingrediënten toevoegt. Dit helpt om de sappen op te nemen en geeft de bobotie zijn karakteristieke textuur. Roer het mengsel goed door elkaar. 
Voeg de geraspte appel, rozijnen/sultana’s, amandelvlokken, abrikozenjam, kerriepoeder, kurkuma, komijn, koriander, zout, peper en azijn of citroensap toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe.

Gehaktmengsel in ovenschaal doen:
Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en druk het licht aan.

Eierlaag bereiden:
Klop de eieren en melk samen tot een gladde massa. Giet dit mengsel over het gehakt in de ovenschaal.
Plaats enkele laurierbladen of citroenbladeren op de eierlaag voor smaak en decoratie.

Bobotie bakken:
Bak de bobotie in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 40 minuten, tot de eierlaag gestold en lichtbruin is.

Serveren:
Laat de bobotie een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert.
Bobotie wordt traditioneel geserveerd met gele rijst (Geelrys), die op smaak gebracht is met kurkuma en soms met kaneel en rozijnen.

Totale bereidingstijd bobotie:
Voorbereiding: 20 minuten
Koken: 25-30 minuten
Bakken: 30-40 minuten
Totaal: Ongeveer 75-90 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...