Home Recepten Arabisch platbrood maken

Arabisch platbrood maken

door Peter Eemsing
0 reageer 7,2K views
Arabisch platbrood maken

Arabisch planbrood maken. Nan-e taftoon,  Mankoush, Manneesh, Barbari, Khoubiz, Lavash er zijn vele soorten en benamingen voor Arabisch platbrood wat een essentieel onderdeel is van de Midden-Oosterse maaltijd. Lekker om mee te dippen, wraps of hapjes mee te maken of gewoon als lepel te gebruiken voor in sauzen of kookvocht. De een word gemaakt met yoghurt en eieren en de ander met meel en gist. Het is anders dan het wat dikkere, vaak kleffere, pitabrood wat vaak bij ons verkocht word..

Het is leuk om dit brood te maken en spannend om te zien hoe de luchtbellen in het brood ontstaan. Het bakken van dit brood is helemaal niet moeilijk, we doen het al 1000’den jaren. In het Midden-Oosten zie je deze broden vaak gebakken worden in hele diepe stenen ovens, maar ook op een soort van omgekeerde wok.

emile henry

Deze simpele maar smaakvolle variant maak ik in onze houtgestookte pizza oven, 3 minuutjes op 300C, maar je kan hem ook heel goed in je gewone oven of op je bbq maken. Zorg er dan wel voor dat je een pizzasteen in huis hebt. Zelfs kan je ze bakken in je koekenpan!

Ingrediënten

500 gram ‘harde’ bloem plus wat extra om mee te bestuiven
10 gram droge gist of 20 gram verse gist
300 ml lauw water
10 gram zeezout
20 ml olijfolie

Hoe Platbrood te maken

Lost de gist op in het lauw warme water en meng het zout door de bloem Voeg de olie en het gistmengsel aan de bloem toe en kneed in 8-10 minuten tot een mooi soepel zacht deeg. (eventueel vocht of bloem toevoegen)

Laat het deeg in een kom/schaal een uurtje rusten onder een lauwwarme vochtige theedoek tot het deeg in omvang is verdubbeld

Verwarm je oven alvast voor, of bbq, met pizzasteen op tot 240c Als het deeg in omvang is verdubbeld leg je het om een met bloem bestoven werkblad.

Vorm een rol van het deeg in verdeel in 4 of 6 wat kleinere bollen. Laat deze nog een half uurtje rusten onder een schone theedoek.

Rol de eerste bol uit, met je deegroller, tot een soort van dunne pizza, of rechthoek, de vorm is niet zo essentieel, als hij maar op je pizzasteen past. Bak deze dunne pizza 2-4 minuten tot er blaren ontstaan en het deeg lichtbruin word. Ondertussen maak je van de volgende bol weer een ‘pizza’ en bak je zo al je bollen af.

Laat ze afkoelen op een rooster. De broden kunnen wat licht knapperig zijn als ze net uit de oven komen, maar als ze afkoelen worden ze al snel buigzamer en soepel. Als het brood is afgekoeld kan je ze in één theedoek wikkelen.

Je kan ze ook in een plastic zak invriezen en tot 2 maanden in de vriezer bewaren. Handig als je gelijk een hele serie maakt.    

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...