Als het koud is gaat er niets boven een heerlijk andijviestampotje oftewel een andijviestoemp. Deze stamppot maak je met rauwe andijvie en bosuitjes, waardoor er een heerlijke knisper in het gerecht zit. De ‘stoemp’ is een heerlijke uitdrukking van onze zuiderburen en die houden we er graag in!
Ingrediënten:
- 1,5-2 kroppen andijvie
- 12 grote kruimelige aardappelen (ongeveer 1,5-2 kilo)
- 250 gram spekblokjes
- 4 bosuitjes in dunne ringen
- 2 rode uien in blokjes
- 1 groene paprika in kleine blokjes
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- scheutje olijfolie
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- groente bouillonpoeder, 1 flinke eetlepel of 2 blokjes
Bereidingswijze andijviestoemp:
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Zet ze net onderwater en voeg de groente bouillonpoeder (of blokjes) toe. Breng de aardappels aan de kook en kook in zo’n 20-25 minuten gaar. Pel, terwijl de aardappels staan te koken, de uien en snijd ze in kleine blokjes. Ontzaad de paprika en snijd ook in kleine blokjes. Pel de knoflookteentjes en hak fijn.
Verhit een braadpan. Doe er een scheutje olijfolie is en laat warm worden. Voeg de spekblokjes vervolgens de uien toe en zodra deze mooi glazig worden voeg je de fijngehakte knoflook en paprika toe. Roer goed door.
Snij vervolgens de andijvie fijn en was goed zodat al het zand eruit is. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en ‘stoemp’ je vervolgens alle andere ingrediënten erdoor heen. En als laatste schep je nog even de fijngesneden bosuitjes erdoor heen.
Eet smakelijk!