Home Recepten Alles over oesterzwammen

Alles over oesterzwammen

door Peter Eemsing
0 reageer 40 views
Alles over oesterzwammen

Alles over oesterzwammen. Oesterzwammen zijn eetbare paddenstoelen die bekend staan om hun brede, oestervormige hoed en hun korte, soms bijna onzichtbare steel. Deze zwammen groeien in lagen op elkaar op dood hout en zijn populair in veel verschillende gerechten. Hun smaak wordt omschreven als mild met een lichte hint van anijs of drop, wat bijdraagt aan hun unieke en aangename smaak. Wat ze zo lekker maakt, is hun vlezige textuur en hun vermogen om smaken uit andere ingrediënten in een gerecht op te nemen.

In de keuken blinken de zwammen uit doordat ze zich thuis voelen in een breed scala aan gerechten. Ze passen uitstekend in een romige pasta, daarnaast zijn ze ook heerlijk in Aziatische roerbakgerechten waar ze de pittige en zoute smaken goed aanvullen. Hun vermogen om goed te karameliseren maakt ze ook ideaal voor het grillen of sauteren als bijgerecht, waar hun randjes knapperig kunnen worden terwijl de binnenkant zacht en sappig blijft. Hun subtiele smaak en stevige structuur maakt ze veelzijdig, waardoor ze niet alleen in warme gerechten maar ook in koude salades of als topping op een pizza kunnen worden gebruikt. 

Oesterzwammen komen oorspronkelijk uit de gematigde en subtropische bossen van Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze groeien van nature op het hout van loofbomen en zijn in veel landen in het wild te vinden. In Nederland worden oesterzwammen gekweekt, en ze zijn een populaire keuze voor paddenstoelenboeren. De kweek van zwammen is relatief eenvoudig en duurzaam, omdat ze kunnen groeien op een verscheidenheid aan materialen, waaronder stro, koffiedik en zaagsel. 

Om de zwammen schoon te maken, pak je ze bij de steel en wrijf je de hoed en steel zachtjes met een keukenpapiertje, of een zachte borstel, om eventueel vuil of restjes te verwijderen. Het is niet nodig om ze onder stromend water te wassen, omdat ze veel vocht opnemen, wat gaat resulteren in een ‘soppige’ textuur na het koken. Als je toch moet spoelen, doe het dan snel en droog ze meteen daarna goed af. Het schoonmaken van de zwammen is dus eenvoudig: een beetje wrijven, zachtjes borstelen en je bent klaar om te koken.

Paddenstoelen bewaren

Ik droog altijd onze restjes paddenstoelen in onze Voedseldroger. Paddenstoelen zijn best duur en je kunt ze daardoor wel een jaar bewaren. Alles smaken blijven er goed in zitten! Paddenstoelen drogen is best makkelijk en superhandig om ze lekker lang te kunnen bewaren. Het leuke is dat als je ze droogt, ze nog intenser van smaak worden. Hieronder vind je een simpel stappenplan om dit zelf te doen:

  1. Schoonmaken: Eerst even de paddenstoelen schoonmaken. Gewoon zachtjes met een borsteltje of een doekje het vuil eraf halen. Niet onder de kraan houden, want dan zuigen ze zich vol met water en dat wil je niet.
  2. Snijden: Snijd de paddenstoelen in plakjes of stukjes. Niet te dik, niet te dun, gewoon zo dat ze een beetje gelijk zijn. Dan drogen ze ook allemaal op hetzelfde moment.
  3. Hoe ga je drogen:
    • Oven: Leg de stukjes paddenstoel op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Zet je oven op de allerlaagste stand, rond de 50-60°C, en laat de deur een beetje open voor de lucht. Dit kan wel een paar uur duren, dus even geduld.
    • Voedseldroger: Als je zo’n apparaat hebt, super! Volg dan gewoon wat er in de handleiding staat. Leg de paddenstoelen op de rekjes en zet ‘m aan. Meestal zijn ze in 4 tot 8 uur wel droog op 60 graden.
    • Buiten drogen: Als het lekker droog en warm weer is, kun je het ook buiten proberen. Leg ze op een rekje in de zon, maar zorg wel voor wat bescherming tegen beestjes.
  4. Zijn ze droog?: Je merkt vanzelf als ze goed gedroogd zijn, want dan zijn ze hard en breken ze makkelijk. Ze mogen niet meer buigzaam zijn.
  5. Bewaren: Doe de gedroogde paddenstoelen in een luchtdichte pot of bak en zet die op een koele, donkere plek. Zo kun je ze echt een hele tijd bewaren.

En voilà, zo heb je altijd paddenstoelen bij de hand, ook buiten het seizoen. Superlekker in allerlei gerechtjes. Vergeet niet om ze even te weken in water voor je ze gaat gebruiken, dan worden ze weer lekker mals.

Alles over oesterzwammen. 15 inspiratie gerechten die je met oesterzwammen kunt maken:

Oesterzwammen licht gebakken in knoflook en boter, geserveerd op toast.

Een vegetarische stroganoff waarbij je de zwammen gebruikt als vervanger voor het vlees.

Een pittige Thaise curry met oesterzwammen.

Oesterzwammen langzaam gesmoord in een rijke tomatensaus, heerlijk over pasta.

Een veganistische taco-vulling gemaakt van gekruide en geroosterde oesterzwammen.

Een Chinese chow mein waarbij je de zwammen krokant bakt.

Een warme linzensalade met oesterzwammen voor een koude dag.

Dun gesneden zwammen in een Japanse misosoep.

Oesterzwammen geserveerd met romige polenta voor comfort food.

Een hartige galette met oesterzwammen en een vleugje blauwe kaas.

Zomerse bruschetta met oesterzwammen, tomaat en verse basilicum.

Gegrilde oesterzwammen als bijgerecht bij een barbecue.

Een robuuste oesterzwammenburger waarbij de paddenstoelen het ‘vlees’ vormen.

Een Franse quiche met oesterzwammen, prei en Gruyère kaas.

En een Indiase zwammen masala, rijk aan kruiden en comfort.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...