Home Tips Alles over zeeuwse mosselen

Alles over zeeuwse mosselen

door Peter Eemsing
2 reageer 5,5K views
Zeeuwse Mosselen

De Zeeuwse mosselen

Dit jaar waren de zeeuwse mosselen later dan normaal. Meestal begint het seizoen eind juni maar die mosselen waren nog te klein. Vissers gaan in de eerste week van juli opnieuw mosselen uit de Oosterschelde opduiken om te kijken of ze al groot genoeg zijn. De nieuwe oogst hangcultuur – die sneller groeien omdat de mosselen hoger in de waterkolom hangen – waren al vanaf begin juni op de markt.

Mosselen zijn inmiddels overal verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de grootte van de schelp, niet over de inhoud/hoeveelheid van het mosselvlees. Het is niet automatisch zo dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is.

Onze mosselrecepten kan je hier vinden: https://koksland.nl/?s=mosselen

Je kan ofwel verse mosselen kopen bij de visboer of in de supermarkt in een vacuümverpakking. Het is altijd best om de mosselen zo snel mogelijk op te eten, op de dag van de aankoop dus. Ze zijn nooit langer houdbaar dan op de verpakking staat aangegeven. Je kan de gekookte mosselen invriezen zonder schelp. Dan bewaar je de gekookte en schoongemaakte mosselen in een bakje totdat ze onderstaan in het kookvocht en vries je ze in. Dan zijn ze ongeveer 2 maanden houdbaar.

Als je ze in de supermarkt koopt, moet je erop letten dat de vacuümverpakking goed afgesloten is. Deze mosselen zijn vaak al zandvrij gemaakt en ontdaan van de baard. Je moet ze wel nog grondig spoelen, en eventuele onzuiverheden van de schelpen verwijderen. Mosselen met een kapotte schelp gooi je best weg. Mosselen horen dicht te zijn. Als je schelpen hebt die verder dan 3mm openstaan, geef er dan een tik mee op het aanrecht, en de mossel zou terug moeten dichtgaan. Zo niet, dan is de mossel waarschijnlijk dood en gooi je ze beter weg.

Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt.

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je ‘meestal’ gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje.

Als er mosselen over zijn kun je deze bewaren en de volgende dag in verschillende recepten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gebakken mosselen, mosselsoepje of mosselsalade.

Rauwe Zeeuwse Mosselen geven tijdens het koken vocht af dat heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het kookvocht in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes. Gebruik deze in visgerechten of als basis voor het maken van een lekkere saus.

Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische waarde. Een gezonde keuze dus!

Tussen de partijen mosselen bevinden zich soms minuscuul kleine krabbetjes. Doorgaans zijn ze na een aantal spoelingen verdwenen, maar het komt voor dat ze de dans ontspringen. Het kan ook voorkomen dat zich een klein krabbetje heeft genesteld in de mosselschelp. Deze kunnen dan makkelijk met de hand verwijderd worden. Mocht je ze per ongeluk doorslikken, dan vormt dat geen gevaar voor de gezondheid.

Net zoals bij oesters groeit er in Zeeuwse Mosselen soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

Onze mosselrecepten kan je hier vinden: https://koksland.nl/?s=mosselen

Zie ook: https://www.mosselen.nl/nl/

Geef een reactie

2 reageer

Noppe Noël 28 februari 2020 - 11:20

Beste, ik was vorige week in een restaurant in Tenerife ( Nederlandse eigenaar) en bij de Paella lag er een zeeuwse mossel , waarvan het vlees volledig zwart was , met rondom een fijn vleeskleurig lijntje. Toen ik de eigenares daarover aansprak , zei ze mij dat dit volledig normaal was , dat dit kon bij mosselen . Ik heb deze toch niet opgegeten. Klopt dit? Kan een gekookte mossel , volledig zwart zijn? noel.noppe@telenet.be Groeten Noël Noppe

Reply
Peter Eemsing 28 februari 2020 - 12:03

Een goede vraag en dit heb ik nog niet zelf meegemaakt, maar ik heb dit artikel gevonden: Mosselen kunnen door het opnemen van giftige stoffen of algen die giftige verbindingen produceren, zelf óók zeer giftig worden. Hier hebben ze zelf tot op zekere hoogte geen last van, maar na consumptie kan de mossel schadelijk zijn – zelfs dodelijk. Dit uit zich vrij snel door de mosselen te koken met uien, deze worden dan zwart (door de giftige zwavelverbindingen), in dat geval moet men de gehele pan (inhoud dan) weggooien!!

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...