Home Recepten Tagliata di Manzo

Tagliata di Manzo

door Peter Eemsing
0 reageer 47 views
Tagliata di Manzo

Tagliata di Manzo is een Italiaans gerecht dat bestaat uit een gegrilde entrecote, die in dunne plakjes wordt gesneden en over een bedje van rucola wordt gedrapeerd. Vaak wordt het verrijkt met schilfers Parmezaanse kaas en besprenkeld met een goede balsamicoazijn of extra vergine olijfolie. “Tagliata” betekent letterlijk “gesneden” in het Italiaans, wat verwijst naar de manier waarop het vlees wordt geserveerd. Dit gerecht combineert de rijkdom van het vlees met de frisse, peperige tonen van de rucola. Je kan in plaats van een entrecote natuurlijk ook een ribeye, biefstuk of cote du boeuf gebruiken.

Tagliata di Manzo komt oorspronkelijk uit Italië en is met name populair in de Toscane. Daar wordt het vaak bereid met Chianina-rundvlees, een oud Italiaans runderras dat bekend staat om zijn hoogwaardige vlees.

Recept voor Tagliata di Manzo voor 2 personen

Ingrediënten:
400-500 gram entrecote, op kamertemperatuur
2 takjes rozemarijn, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Grof zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Extra vergine olijfolie
Handvol verse rucola
Parmezaanse kaas, in dunne schilfers geschaafd
Balsamicoazijn of balsamico glazuur, optioneel

Bereiding:


Voorbereiden van de entrecote:
Wrijf de entrecote in met olijfolie, en masseer vervolgens de fijngehakte rozemarijn en knoflook over het vlees. Bestrooi royaal met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
Laat het vlees minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen om een gelijkmatige garing te bevorderen.

Grillen:
Verhit een grillpan op hoog vuur tot deze zeer heet is. Je kunt ook een barbecue gebruiken voor een authentieke rooksmaak.
Leg de entrecote op de grill en schroei het vlees dicht, ongeveer 3-4 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Voor een medium-rare afwerking, streef naar een kerntemperatuur van ongeveer 52-55°C.

Rusten:
Haal de entrecote van de grill en laat het 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich opnieuw verspreiden en het vlees malser wordt.

Serveren:
Snijd de entrecote in dunne plakjes tegen de draad in. Dit maakt het vlees malser.
Verdeel de rucola over de borden en drapeer de plakjes entrecote over de rucola.
Bestrooi met Parmezaanse schilfers en druppel er wat extra vergine olijfolie en balsamicoazijn of glazuur over.
Breng op smaak met extra zout en peper naar wens.

Serveer de Tagliata di Manzo direct. Dit gerecht gaat uitstekend samen met een glas robuuste rode wijn, zoals een Chianti of Barolo, wat typisch is voor een Italiaanse maaltijd.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...