Home Recepten Zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken

Jij mag kiezen, groente- of kippenbouillon

door Peter Eemsing
0 reageer 190 views
zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken. Ik geef er de voorkeur aan om mijn eigen groente- en kippenbouillon te maken in plaats van het kant-en-klaar te kopen. Hierdoor weet ik zeker wat er in de bouillon gaat. Veel bouillons die je in de winkel koopt, hebben extra zout, conserveringsmiddelen en andere ingrediënten die ik liever niet in mijn gerechten heb. Door het zelf te bereiden, kan ik de volledige controle houden over wat erin gaat. Dit betekent dat ik kan kiezen voor verantwoorde groenten en vrije-uitloop kip, en ik kan het zoutgehalte aanpassen aan mijn eigen smaak. Het resultaat is een bouillon met een diepe, authentieke smaak die je zelden vindt in een commercieel product uit de supermarkt. 

Het rustig laten trekken van de bouillon, met de groenten en kip, doet me denken aan de traditionele manieren van koken waar ik zo van hou. Bovendien is zelf bouillon maken vaak voordeliger, vooral als ik overgebleven groenten of kipdelen gebruik. Het eindresultaat is een heerlijke bouillon van topkwaliteit die een perfecte basis vormt voor vele andere maaltijden. Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik een gezond en smakelijk ingrediënt aan mijn gerechten toevoeg. Mocht je hier geen tijd of zin hebben koop dan een goede bouillon die je bij veel biologische of natuurvoedingswinkels kan vinden.

Hierbij twee simpele basis recepten voor groente en kippenbouillon, als je het niet meteen gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren (tot een week) of invriezen voor later gebruik. Deze bouillons kunnen als basis dienen voor soepen, sauzen of elk ander gerecht waarvoor bouillon nodig is. En het beste is dat ik precies weet wat erin zit en dat het met liefde en zorg is bereid.

Recept voor 1 liter groentebouillon:

Ingrediënten:

1 ui, grof gehakt

2 wortels, in stukjes

2 stengels bleekselderij, in stukjes

2 teentjes knoflook, gekneusd

Een handvol peterselie, grof gehakt

1 laurierblad

1 theelepel peperkorrels

Een paar takjes tijm (optioneel)

1,5 liter water (het zal inkoken tot ongeveer 1 liter)

Bereidingswijze:

Combineer alle groenten en kruiden in een grote pan.

Giet het water over de groenten zodat ze volledig ondergedompeld zijn.

Breng het mengsel aan de kook op een hoog vuur.

Zodra het kookt, verlaag je het vuur en laat je het geheel zachtjes sudderen voor ongeveer een uur.

Zeef de bouillon om alle vaste stukjes te verwijderen en vang de vloeistof op.

Recept voor 1 liter kippenbouillon:

Ingrediënten:

1 kg kippenbotten en stukken (zoals vleugels, rug, nek of karkassen)

1 ui, grof gesneden

2 wortels, grof gesneden

2 stengels bleekselderij, grof gesneden

1 laurierblad

Een paar takjes verse peterselie

Een paar takjes verse tijm (of ½ theelepel gedroogde tijm)

1 theelepel zwarte peperkorrels

2 liter water (het zal inkoken tot ongeveer 1 liter)

Optioneel: 2 teentjes knoflook, gekneusd

Optioneel: een snufje zout (voeg naar smaak toe aan het einde van het koken)

Bereidingswijze:

Voorbereiden: Plaats de kippenbotten en -stukken in een grote soeppan. Voeg de ui, wortels, bleekselderij, en eventueel de knoflook toe.

Water toevoegen: Giet het water over de ingrediënten in de pan, zorg ervoor dat de botten en groenten volledig onder water staan.

Koken: Breng het mengsel aan de kook op hoog vuur. Zodra het kookt, verlaag je het vuur zodat het zachtjes suddert. Schep met een lepel eventueel schuim dat naar de oppervlakte komt eraf.

Kruiden toevoegen: Voeg de laurier, peterselie, tijm en peperkorrels toe.

Sudderen: Laat de bouillon zonder deksel 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Dit langzame sudderproces helpt om de smaken uit de botten en groenten te halen.

Zeef de bouillon: Na het sudderen gebruik je een fijne zeef om de vaste stoffen te verwijderen en vang je de vloeistof op. Als je een heldere bouillon wilt, kun je deze ook door een kaasdoek gieten.

Proeven en aanpassen: Proef de bouillon en voeg indien nodig zout toe.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...