Home Recepten Crème brûlée zelf maken

Crème brûlée zelf maken

door Christa Dreef
1963 views
crème brûlée
Een nagerecht dat bijna iedereen wel lust en waar je heel eenvoudig mee kunt variëren.
‘Alsof er een engeltje over je tong piest’ zo lekker is deze crème brûlée.

Ingrediënten crème brûlée

2 vanillestokjes
2,5 dl slagroom
2,5 dl volle melk
75 gr fijne kristalsuiker
Rasp van schil van halve limoen
5 eidooiers
100 gr rietsuiker of licht bruine basterdsuiker

Ook nodig: crème brûlée brander

Bereiding

Verwarm de over voor op 100 graden. Schenk de melk in een steelpannetje met een dikke bodem. Snijd de vanille stokjes in declengte doormidden en schraap het merg eruit. Voeg het merg toe aan de melk een ook de vanillestokjes. Breng op een middel hoog vuur aan de kook.

Zodra de melk kookt doe je het vuur uit en laat de boel lekker staan om te trekken. Splits de eieren en doe de eidooiers in een kom. Bewaar het eiwit. Honden vinden dat erg lekker door hun eten (daar verdwijnt het bij ons dus meestal),  maar je kunt er ook heel makkelijk wat merenques van bakken. Voeg de suiker bij het eigeel en klop vervolgens door elkaar met de mixer op een lage stand of een garde. De suiker moet echt helemaal zijn opgelost in het eigeel.

Als je te hard klopt wordt het eigeel te bleek en dat is niet de bedoeling!

Voeg vervolgens de slagroom toe en klop e.e.a. door elkaar tot een gladde crème. Vis de vanille stokjes uit de inmiddels afgekoeld melk en voeg de melk toe aan de crème.  Klop de boel door elkaar. Rasp de limoenschil en leg wat limoenrasp onderin de crème brûlée bakjes. Giet vervolgens de crème erbij.Zet de bakjes gedurende 1 uur en 15 minuten in de oven.  Let op, de baktijd is afhankelijk van de groote van je bakjes, check in ieder geval na een uurtje hoe ver het garingsproces is.

De crème brûlée is gaar als hij nog een klein beetje trilt als je het bakje beweegt.Laat de creme brulee vervolgens afkoelen in de koelkast en strooi er vlak voor het serveren een dun laagje rietsuiker of licht bruine basterdsuiker op. Gebruik daarvoor een klein zeefje, dan kunnje de suiker namelijk mooi gelijkmatig verdelen.Vervolgens karamelliseer je dat laagje suiker met een brander. Strooi er daarna een nieuw dun laagje suiker op en kristaliseer ook dat laagje met de brander.Serveer vervolgens direct! (de gekaramelliseerde laag is dan nog warm en binnenin is de crème brûlée koud)Heerlijk met een glaasje limonchello. 

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...