Ik ben geen geweldige taart bakker maar af en toe waag ik toch een poging. En al zeg ik het zelf, deze poging om een walnoten schuimtaart te maken, is best goed gelukt en bovendien nog lekker ook. Deze taart is combinatie van biscuitgebak, walnotenschuim en chocolade botercrème op basis van banketbakkersroom.
Ingrediënten walnoten schuimtaart
Voor de walnotenschuimlaag heb je nodig:
- 2 x 150 gram walnoten, gepeld en geroosterd
- 4 eiwitten
- 225 gram suiker
- 15 gram vanille suiker
- 30 gram bloem, gezeefd
- 1/4 theelepel zout
Voor het biscuitgebak heb je nodig:
- 300 gram ei
- 150 gram suiker
- 10 gram vanillesuiker
- 40 gram maizena
- 120 gram bloem
- 1 dl walnotenlikeur
Voor de chocolade botercrème op basis van banketbakkersroom heb je nodig:
- 500 ml melk
- 1 theelepel vanillepasta of 1 vanillestokje
- 100 gram suiker
- 2 eidooiers
- 45 gram maizena
- 300 gram roomboter
- 50 gram poedersuiker
- 300 gram pure chocolade
Bereidingswijze walnoten schuimtaart
Begin met het maken van het biscuitgebak, daarvoor moet je de oven voorverwarmen op 180 graden. Zelf gebruik ik altijd de ecostand van mijn oven, hetelucht met onder en bovenwarmte.
Pak een grote kom en doe daarin de 300 gram ei en voeg al mixend de suiker en vanillesuiker toe. Mix minstens een minuut of 10 zodat je een mooi luchtig licht gele substantie krijgt. Zeef vervolgens de bloem en de maizena en spatel die voorzichtig door het beslag. Vet een ronde bakvorm (22 cm) goed in en bekleed ook met bakpapier. Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak gedurende ongeveer 25 minuten op 180 graden. Haal de biscuittaart uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.
De oven laat je vervolgens afkoelen tot 100 graden en ga aan de slag met de walnotenschuim.
Pel de walnoten en rooster ze in een pan zonder olie toe te voegen, als je ze mooi bruin beginnen op te kleuren zijn ze klaar. Maal de helft van de walnoten vervolgens fijn in je keukenmachine. Pak een schone vetvrije kom en doe de eiwitten daarin, mix op een hoge stand en op het moment dat het eiwit, wit begint te kleuren voeg je al mixend de suikers en zout toe. Mix door totdat je mooi stijven witte pieken ziet ontstaan. Zeef de bloem en spatel die voorzichtig door het opgeklopte eiwit en spatel vervolgens voorzichtig de fijngemalen walnoten erdoor.
Schep het mengsel in een bakblik (22 cm), die je weer goed heb ingesmeerd met boter en bekleed hebt met bakpapier en zet in de oven. Bak gedurende ongeveer 90 minuten op 100 graden, haal uit de oven en uit het bakblik en laat vervolgens afkoelen op een rooster.
Ondertussen kun je de botercrème gaan maken. Maak daarvoor eerst de banketbakkersroom.
Giet de melk in een pan en voeg een theelepel vanillepasta toe. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd die dan eerst open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het stokje als het merg toe aan de melk. Breng de melk in beide gevallen aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zacht doorkoken, verwijder vervolgens het vanillestokje als je die hebt gebruikt. Doe de eidooiers in een kom, samen met de suiker en klop dit goed door elkaar, zodat een mooi schuimend en luchtig geheel ontstaat. Zeef de maizena en klop die door het mengsel. Zorg dat je geen klontjes krijgt. Giet al kloppend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Klop het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Laat het mengsel een minuutje zachtjes doorkoken en blijf roeren, het mengsel dikt dan mooi in. Giet de banketbakkersroom vervolgens in een schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. (nb als je het folie direct op de room leg dan ontstaat er geen velvorming).
Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg vervolgens de banketbakkersroom toe en klop goed door. Smelt de chocolade au bain marie en klop de gesmolten chocolade vervolgens goed door de botercrème.
Snijd de biscuittaart dwars door zodat je twee bodems krijgt en besprenkel deze met de walnoten likeur en bestrijk vervolgens met de chocolade botercrème. Leg het walnoten schuimgebak op de onderste biscuitlaag die is bestreken met de botercrème en plaats op de walnoten schuimlaag de andere laag die je hebt bestreken met de botercrème. Smeer de taart vervolgens rondom in met de botercrème en plak op de zijkant de overgebleven geroosterde walnoten, die je met je handen wat fijner maakt en voilà je walnoten schuimtaart is gereed.