In België noemen ze Vlaams stoofvlees ook wel Vlaamse stoverij. Het is rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in Belgisch bruin bier. Vlaams stoofvlees is super lekker bij een stamppot of frietjes.
Ingrediënten:
- 1,5 kg sucadelappen
- 2 grote gele uien
- 4 takjes dragon
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 4 blaadjes laurier
- 4 takjes peterselie
- 2 stronkjes bosui
- fijn zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 4 sneetje wit brood
- 4 eetlepels dijon mosterd
- 1 eetlepel rode balsamico azijn
- 350 ml bruin bier
- 350 ml kalsfbouillon
- 2 eetlepels roomboter
- 4 eetlepels maizena
Bereidingswijze Vlaams stoofvlees:
Verwarm je oven voor op 100 graden (hete lucht). Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het vlees in mooi plakken. Bestrooi vervolgens ruimschoots met zeezout en versgemalen peper. Dep de plakken daarna door de maizena. De basis voor je Vlaams stoofvlees is nu klaar. Verwarm intussen een braadpan op het vuur en smelt de boter daarin. Zodra de boter niet meer bruist bak je in etappes op een hoog vuur het vlees mooi bruin. Bewaar het al gebakken vlees voor het Vlaams stoofvlees in een schaal.
Terwijl je het vlees bruin bakt, pel je de uien en snijd je de uien in kleine blokjes/reepjes. Als je klaar bent met vlees bakken, bak je in dezelfde pan de uien op een hoog vuur, totdat ze licht beginnen te verkleuren. Blus af met het bruine bier en de kalfsbouillon. Voeg vervolgens het vlees weer toe aan de pan. Bindt de kruiden op met wat keukentouw tot een bouquet garni en voeg toe. Breng de inhoud aan kook en zet dan het vuur uit. Besmeer het witbrood met de mosterd en leg het brood met de mosterdkant naar beneden op het vlees in de pan. Doe de deksel op de pan en zet je Vlaams stoofvlees in de voorverwarmde oven.
Stoof het vlees gedurende 6 uur in de oven. Voor het serveren haal je het brood uit de pan, alsmede het bouquet garni. Serveer het Vlaams stoofvlees met frietjes of met een heerlijke stamppot.