Home Sous-Vide Vergeten groenten ‘vegan’ sous vide bereiden

Vergeten groenten ‘vegan’ sous vide bereiden

door Peter Eemsing
0 reageer 6,K views
Vergeten groenten 'vegan' sous vide

Vergeten groenten sous vide bereiden. Vergeten groenten zijn en ‘vegan’ is helemaal hip deze zomer. Wij bereiden deze groenten dan ook het liefst in de sous vide voor een optimale garing met veel smaak en een lekkere bite. Naar wens kan je ze daarna nog heel simpel afgrillen, afbakken in de oven, grill pan of op de bbq. En het grote voordeel is dat deze groenten helemaal ‘vegan’ zijn. Door ze sous vide te garen, of voor te bereiden, behoud je veel smaak en je kan lekker voorruit werken bij bijvoorbeeld de bbq.

Steeds meer mensen willen minder vlees en wat is er dan niet lekkerder om deze groenten te combineren met je zomerse bbq!

Heb je geen bbq kan je lekker deze groenten nog een rooksmaakje mee te geven met bijvoorbeeld een smokertje. Kies dan als houtmot een fruitsoort als appel, peer, pruim, kers of sinaasappelmot! Ook gebruiken vacumeren wij de ‘groenten’ vaak in een olijfolie om ze nog wat extra smaak mee te geven.

Onder vergeten groenten sous vide verstaan wij:

Voor het garen van deze onderstaande ‘harde’ groenten houden wij gemiddeld 50 minuten aan op 89 graden, zodat er nog een lekkere bite overblijft. Het voordeel van deze groenten is ook dat je geen kookvocht weggooit, heerlijk om dit vocht weer in te koken en daar weer een lekkere jus of saus van te maken.

De aardpeer ofwel de topinamboer

De aardpeer is een zeer smakelijke zoet knolletje met een bijzondere smaak. Deze kan je heel makkelijk in zijn jasje garen. Wij doen er dan graag nog een klein scheutje truffelolie bij om de aardse smaak nog meer naar boven te brengen. We snijden hem voor het vacumeren in kwartjes. Je kan een aardpeer ook prima in zijn jasje rauw eten in salade’s, maar dan wel zeer dun snijden. Als je hem in kwartjes snijd kan je hem makkelijk van zijn jasje afhappen.

Bereiding 45 minuten op 89 graden.

Gele biet

De gele biet is een vergeten smaakmaker die we graag in onze keuken gebruiken. De gele biet is ook heerlijk zoet en combineert goed met veel gerechten maar ook in een warme of koude schotel is hij goed op zijn plaats. Wij vacumeren deze gele biet met een lekkere scheut Hojiblanca Olijfolie.

Bereiding 50 minuten op 89 graden.

Chioggia biet

De Chioggia biet is alleen al een plaatje om te zien als je hem door midden snijd. Veel mensen noemen hem ook wel de regenboog biet. Deze mooie biet staat niet alleen geweldig in veel gerechten maar heeft ook een bijzondere mild zoete smaak. Lekker in salades maar ook zeer goed om af te grillen. Vacumeertip, probeer eens met Arbequina olijfolie.

Bereiding 45 minuten op 89 graden.

Pastinaak

Pastinaak is helemaal terug in de keuken, als soepje, pure maar ook in blokjes in een gerecht. Goed te garen in een mooie boterachtige olie als bijvoorbeeld Picudo!. Wij snijden de pastinaak vaak in blokjes en vacumeren hem dan met picudo of een lekkere boter achtige olie zoals Brassica Classic.

Bereiding 45 minuten op 89 graden.

Meiraap

De meiraap heeft rauw een radijsachtige smaak, maar gegaard gaan die smaken naar de achtergrond en krijg je een mooie milde knol op je bord. Doet het erg goed met Brasscia Culinair koolzaad olie. Wij vacumeren deze meestal in kwarten. Lekker bij bbq gerechten.

Bereiding 50 minuten op 89 graden.

Boterraap

De Boterraap is familie van de meiraap maar dan iets zachter van smaak er zit nog een licht bittertje in. Je kan hem rauw raspen op een salade maar ook goed in kwartjes bereiden. Lekker bij visgerechten maar doet het ook goed op de grill. Wij vacumeren hem vaak met een scheutje picudo olijfolie zodat zijn smaak meer naar boven komt. Dan branden we hem even af op de bbq.

Bereiding 50 minuten op 89 graden.

Crosness

Hebben een iets nootachtige smaak, een beetje een kruising tussen bloemkool, schorseneren en artisjok. Het lijkt ook wat op de smaak van nieuwe aardappelen. Vandaar ook de naam ‘Japanse aardappel’. Ze lijken wel op een garnaal maar hebben zeer veel smaak. Lekker om met wat roomboter en zout te vacumeren en daarna zijn geheel even af te grillen.

Bereiding 25-30 minuten op 89 graden.

Zoete Aardappel

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel. Het is een knol. Je ziet hem als vervanger voor patatjes maar ook als vervanger voor de aardappelen. Zelfs als een ‘Mash’ is hij goed te gebruiken. Wij snijden hem in gelijke stukken en garen hem, afhankelijk van het gerecht, meestal in Ocal olijfolie.

Bereiding 50 minuten op 89 graden.

Oerpeen

De ‘vergeten’ variant van het oranje worteltje. De oerpeen zijn er vaak in 3 kleuren, geel, rood en bijna zwart. Ze zijn heerlijk zoet en veel lekkerder als het oranje worteltje. De oerpeen garen wij vaak met een flinke scheut gembersiroop om de smaak nog meer naar boven te halen. Je kan ze gewoon garen maar nog lekkerder is ze even af te grillen op de bbq voor een lekkere rooksmaak in de peen.

Bereiding 50 minuten op 89 graden.

Peterselie wortel

Deze heerlijke smaakvolle wortel, lijkt erg op de pastinaak, is heerlijk om in kleine blokjes te snijden en dan te gebruiken in een groente schotel als smaakmaker. De smaak van peterselie is sterk aanwezig na het bereiden. Ga je hem bereiden gebruik dan eens de gerookte olijfolie ‘smoked arbequina‘. De peterselie wortel combineert fantastisch met veel van de eerder genoemde groenten.

Bereiding in kleine blokjes 40 minuten op 89 graden.

Schorseneren

Deze heerlijk nootachtige smaak maker noemt men ook wel eens onterecht de asperges voor arme lui. Dit is zeer onterecht omdat schorseneren een mooie eigen smaak hebben en niet duur zijn om te kopen. Het is even werk om ze schoon te maken, gebruik handschoentjes, maar dan heb je ook wat om op tafel te zetten. Gewoon vacumeren met een flinke klont roomboter, of gezouten roomboter, en dan eventueel even afgrillen of op de bbq.

Bereiding 45 minuten op 89 graden.

Kookworkshops met vergeten groenten sous vide

Vergeten groenten sous vide bereiden? Veel van deze groentes gebruiken wij ook in onze kookworkshops, zie dekookworkshop.nl

Demo voor Wartmann Cooking door Peter Eemsing, koksland.nl

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...