Deze met venkel gevulde paprika is een smaakvol ‘simpel’ groente gerecht uit de Toscane. Het is ook makkelijk een dag van te voren te maken om het vervolgens af te bakken als je het wil eten. Mocht je niet van paprika houden kan je deze makkelijk vervangen door een Courgette, alleen snijdt je dan de venkel in kleine stukjes ipv plakken.
Ingrediënten voor 4-8 personen
- 2 rode paprika’s of courgettes
- 2 venkels
- 1 ui, fijngehakt
- 3 knoflooktenen, fijngehakt
- 250 gram ricotta
- 50 gram walnoten
- 200 gram passata (gezeefde tomaten)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 verse rode peper fijngesneden
- handvol peterselie, fijngehakt
- paar takjes venkelloof
- gemalen zeezout en peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels marsala
Bereiding gevulde paprika
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer de venkel overlangs en verwijder de houtachtige kern. Snijd het loof eraf en bewaard. Kook de venkelhelften 8 minuten in een pan met kokend water. Giet ze af en dep ze droog. Halveer de paprika’s of courgette en verwijder de zaadlijsten.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Bak tot ze glazig worden en voeg dan de knoflook toe en bak even een minuutje mee. Voeg de passata, tomatenpuree, fijn gesneden rode peper en marsala toe en breng op smaak met een snufje zout en peper. Laat een minuutje vijf sudderen.
Roer de ricotta los. Hak de walnoten fijn en roer er ook door. Breng op smaak met zout en peper en roer de fijngehakte peterselie erdoor. Verdeel het ricottamengsel over de paprika’s of courgette. Snijd de halve venkel op maat zodat ze in de halve paprika’s passen en ingeval je courgette gebruikt, hak je de venkel fijn en strooi je het over het ricottamengsel en druk je het een beetje aan.
Vet een ruime ovenschaal in met de resterende olie, giet de saus in de schaal en verdeel de gevulde paprika’s of courgette over de schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak het gerecht gedurende 30 minuten inde oven. Zet vervolgens nog even vijf minuten onder de gril. Snijd de paprika’s voor het uitserveren doormidden of in vier stukken (doe hetzelfde bij de courgette), strooi er wat venkelloof over en serveer uit in een mooie grote schaal.