Home Recepten Tajine van Parelhoen

Tajine van Parelhoen

door Peter Eemsing
0 reageer 139 views
Tajine van Parelhoen

Een Tajine van Parelhoen. De tajine is echt een fascinerend stukje culinaire geschiedenis. Als je bedenkt waar dit traditionele Noord-Afrikaanse kookgerei en gerecht vandaan komt, realiseer je je al snel hoe diep het geworteld is in de Berberse keuken van landen zoals Marokko, Algerije, Tunesië en delen van Libië. Het woord “tajine” betekent eigenlijk twee dingen: het verwijst naar de karakteristieke aardewerken pot en naar de smaakvolle gerechten die daarin worden bereid. Dat woord, “tajine,” komt rechtstreeks uit het Arabisch, van het woord “ṭaǧīn,” dat die speciale aardewerken pot beschrijft waarin alle magie plaatsvindt.

De brede, ondiepe aardewerken schaal met die kegelvormige deksel heeft een reden. Het deksel, dat zo kenmerkend is voor de tajine, speelt hierin een cruciale rol. Het zorgt ervoor dat de stoom in het gerecht condenseert en weer terugdruppelt, waardoor alle smaken en vocht behouden blijven. En die brede, ondiepe schaal? Nou, die zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het eten perfect gaar wordt.

De tajine is vooral geweldig voor het maken van stoofschotels en suddergerechten, waarin ze verschillende soorten vlees zoals lam, kip of rundvlees combineren met een bont palet aan groenten, specerijen, gedroogde vruchten en soms zelfs noten. Wat echt opvalt, is het langzame kookproces op lage temperatuur in de tajine. Dat is waar alle smaken samenkomen en waar dat stuk vlees/kip of groenten zo ongelooflijk mals worden. 

Wat ik echt prachtig vind, is dat de tajine niet alleen draait om eten. Het is ook een symbool van gastvrijheid en gemeenschap. Het is gebruikelijk om de tajine in het midden van de tafel te plaatsen en samen met anderen te delen, vaak met de handen. Het versterkt de banden tussen mensen en creëert een warm gevoel van samenzijn. De tajine is echt meer dan alleen een gerecht; het is een ervaring die de zintuigen prikkelt en ons dichter bij elkaar brengt. Meestal wordt de tajine geserveerd met couscous, brood of rijst, wat alles nog smakelijker maakt.

Heb je nog geen Tajine, bekijk onze handgemaakte Tajine eens.

Ingrediënten Tajine van Parelhoen

voor 2-3 personen, bereidingstijd ongeveer 90 minuten incl kooktijd:

2 parelhoenbouten

1 grote wortel, geschild en in plakjes of staafjes

1 rode of gele paprika, in reepjes

1 grote ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels olijfolie

1 theelepel kurkuma

1 theelepel gemalen komijn

1/2 theelepel paprikapoeder

Zout en peper naar smaak

400ml kippenbouillon

1 handvol groene of zwarte olijven (ontpit)

1 ingelegde citroen, in dunne plakjes gesneden (of de schil van een verse citroen, als je geen ingelegde hebt)

Handvol verse koriander en/of peterselie, grof gehakt

Bereidingswijze Tajine van Parelhoen:

Voorbereiding: Snijd alle groenten voor en meng de droge kruiden (kurkuma, komijn, paprikapoeder) in een kommetje.

Bakken van de parelhoenbout: Verhit de olijfolie in de tajine of in een zware stoofpot. Bak de parelhoenbouten rondom goudbruin. Haal ze uit de pot en zet ze opzij.

Groenten braden: Voeg in dezelfde pot de ui, knoflook, wortel en paprika toe en bak tot ze enigszins zacht worden. Voeg je kruidenmix toe en bak nog een paar minuten.

Stoven: Leg de parelhoenbouten terug in de pot. Overgiet met de kippenbouillon en voeg de olijven en citroenplakjes toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat het gerecht sudderen voor ongeveer 50 minuten, of tot de parelhoen en groenten gaar zijn.

Afronden: Roer de verse koriander en/of peterselie erdoor en laat nog 5 minuten sudderen.

Serveer je tajine met couscous of Marokkaans brood, en geniet van de heerlijke smaken.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...