Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, merk ik dat ik weer zin krijg in gerechten die langzaam garen en de keuken vullen met een diepe, kruidige geur. Dit stoofvlees uit de pressure cooker is een van mijn favoriete herfst- en wintergerechten. Het mooie is dat je niet uren hoeft te wachten: de hoge druk zorgt ervoor dat het vlees in een fractie van de tijd boterzacht wordt.
Ik gebruik zelf vaak runderbovenbil omdat het goed betaalbaar is en na 50 minuten stoven heerlijk mals wordt. Wil je het nét wat luxer en voller van smaak? Dan is bavette een fantastische keuze. Dit vlees heeft meer dooradering en bindweefsel, waardoor de saus rijker wordt en het vlees die typische draderige structuur krijgt.
Bij stoofvlees hoort voor mij een goede stamppot. Ik koos hier voor een zachte wortelstamppot: zoetig, romig en perfect om de kruidige saus in op te vangen. Ideaal voor een zondagmiddag of een doordeweekse dag waarop je toch iets speciaals wilt eten.
Recept: Stoofvlees uit de pressure cooker met wortelstamppot
Voor 4 personen
Ingrediënten stoof
- 1 kg runderbovenbil of bavette, in blokken van ±3 cm
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 2 wortelen, in plakjes
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm (of 1 tl gedroogd)
- 1 el grove mosterd
- 2 el bloem
- 500 ml runderbouillon
- 250 ml donker bier (tripel of abdijbier) of rode wijn
- 2 el balsamicoazijn
- 2 el roomboter of olie om te bakken
- Peper en zout naar smaak
Ingrediënten wortelstamppot
- 1,2 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 600 g wortelen, in grove stukken
- 50 g roomboter
- 150 ml warme melk (meer of minder naar smaak)
- 1 tl grove mosterd
- Nootmuskaat, zout en peper naar smaak
Bereiding stoof
- Zet de pressure cooker op de sauté-stand. Verhit boter of olie en bak het vlees in porties rondom bruin. Haal het eruit en zet apart.
- Fruit in het achtergebleven vet de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Strooi de bloem erover en roer goed door.
- Blus af met bier of wijn en schraap de aanbaksels los. Voeg bouillon, balsamico, mosterd, laurier, tijm en wortel toe. Leg het vlees terug.
- Sluit de pressure cooker en kook:
- Bovenbil: 50 minuten op hoge druk.
- Bavette: 30 minuten op hoge druk.
Laat 10 minuten natuurlijk druk afbouwen en open dan het ventiel.
- Haal de laurier en tijm eruit. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra mosterd of balsamico. Laat de saus eventueel nog iets inkoken op sauté-stand voor een vollere smaak.
Bereiding wortelstamppot
- Kook de aardappelen en wortelen samen in gezouten water in ±20 minuten gaar. Giet af.
- Voeg boter, warme melk, mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe. Stamp grof of juist mooi glad, afhankelijk van wat je lekker vindt.
Houd de stamppot smeuïg; zo mengt hij perfect met de rijke jus van het stoofvlees.
Serveren
Schep de wortelstamppot op de borden, maak een kuiltje en schep daar het stoofvlees met de saus in. Ik roer er op het eind graag nog een klontje koude boter door; dat geeft een mooie glans en maakt de saus net iets romiger.
Dit is zo’n gerecht dat je makkelijk vooraf kunt maken: de volgende dag smaakt het vaak nog beter omdat de smaken verder hebben kunnen intrekken.
Extra tips
- Gebruik je bovenbil? Voeg eventueel een mergpijpje toe tijdens het stoven voor extra diepte en een gelatineuze saus.
- Wil je een Hollandse hachee-smaak? Voeg bij de ui twee kruidnagels en een extra laurierblad toe en gebruik rode wijn in plaats van bier.
- Serveer met wat grove mosterd of een lepel appelcompote voor een fris-zoet contrast.





