Home Recepten Sticky toffee cake

Sticky toffee cake

door Christa Dreef
0 reageer 1,6K views
Sticky toffee cake

Als je van lekkere zoete toetjes houdt, is dit echt een sticky toffee cake die je een keer zou moeten uitproberen. Kleine waarschuwing vooraf: het is nogal machtig.

 

Recept voor 6-8 personen | voorbereiding 20 minuten | kooktijd 40 minuten

emile henry

Ingrediënten Sticky toffee cake:

Dadelpuree:
250 g dadels zonder pit
400 ml water

Cake:
25 ml water
50 g suiker
100 g boter
275 g bruine basterdsuiker
1 el vanillesuiker
3 eieren
50 g walnoten
1 tl koekruiden
10 gram verse gember
snufje zout
300 g bloem
7 g bakpoeder

 

Ingrediënten Karamelsaus:

200 g kristalsuiker,
2 el water
125 ml slagroom
50 g roomboter.

Bereidingswijze Sticky toffee cake:

Verwarm de oven op 180ºC
Snijd de dadels in kleine stukjes en breng ze in het water aan de kook. Kook ze ongeveer 10 minuten, zodat ze zacht zijn. Giet alles vervolgens over in je magimix en pureer tot een gladde massa. (Dit kun je natuurlijk ook met een staafmixer doen.) Rasp er vervolgens heel fijn 10 gram verse gember doorheen en voeg vervolgens een theelepel koekkruiden toe. Roer goed door en zet apart.

Doe het suiker en water in een pannetje en zet op het vuur. Haal van het vuur zodra alle suiker is gesmolten. Hak de walnoten fijn en voeg die toe aan het suikerwater.
Snijd de boter in kleine stukjes en doe in een ruime kom. Voeg de basterdsuiker, vanillesuiker en zout toe.
Mix de boter, basterdsuiker, vanillesuiker en het zout glad en meng vervolgens één voor één de eieren er doorheen. Giet het suikerwater met de walnoten erbij en spatel de dadelpuree er door. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel ook door het beslag.

Vet een tulband met doorsnede van 22/24 cm goed in met boter en bestrooi de binnenkant van de vorm daarna met een dun laagje bloem. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake in de oven in circa 40 -45 minuten goudbruin.

Haal de cake uit de vorm, laat afkoelen en giet er vervolgens warme karamelsaus over.

Serveer vervolgens met wat ongezoete opgeklopte slagroom of vanille-ijs.

De karamelsaus kun je op verschillende manieren maken.

 

Doe de suiker met het water in een pan en breng op middelmatig vuur aan de kook.

Je moet niet roeren, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede. Kook door totdat er mooie licht bruine karamel kleur ontstaat. Haal van het vuur en roer de slagroom erdoor.
Zet op een laag vuur en voeg  de boter toe en bind het geheel tot een mooie karamelsaus.

Je kunt eventueel ook nog 1 tl oploskoffie toevoegen.

Als je geen zin hebt om het zelf te maken kun je ook  karamelsaus maken door een blikje gecondenseerde melk 3 uur in een pan met kokend water te zetten en daarna iets te verdunnen met volle melk.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...