Sinds we koksland hebben staan hier soms mensen met de gekste ingrediënten op de stoep om eens te proberen. Afgelopen week kwamen er gezellig vrienden bij ons eten en die hadden de hele collectie buffelmozzarella van Buffalo Farm Twente meegenomen. Aangezien je dagverse mozzarella niet lang kan bewaren heb ik nu nog 8 verschillende potten in de koelkast staan die voor 3 februari op moeten.
Nog nooit geweten dat er ook gerookte en gepekelde mozzarella op de markt was. Bij de Buffalo Farm Twente werkt Gennaro en hij is de Italiaanse vakman die elke dag verse Buffelmozzarella maakt. Dus deze week gaan we gerechten maken met mozzarella. Aangezien ik nog andijvie in de koelkast had liggen was de keuze voor vandaag snel gemaakt. Stampot met deze heerlijke lokale mozzarella met een Italiaanse twist!
Andijvie met buffelmozzarella zal niet het eerste zijn wat je in een stamppotje bedenkt, maar aangezien we ook nog wat Nduja of worst in de koeling hebben liggen van een eerder recept is het een leuke uitdaging om mee te spelen. Heb je geen Nduja? Een pittig worstje, sambal of een pepertje doet ook goed zijn werk.
4 personen | voorbereiding 15 Minuten | kooktijd 30 Minuten
Ingrediënten
1 kilo bonken, neem bintjes of een kruimige aardappel ( ik koop vaak bonken omdat die makkelijk te schillen zijn en het ras bintje is ook overal goed voor te gebruiken, stamppotten, patat, pure etc etc.
500 gram fijngesneden andijvie
1 flinke mozzarella bol
250 gram spekblokjes
300 ml kippen/gevogelte boullion
flinke klont roomboter
1 flinke eetlepel Nduja worst of anders 2 theelepels Sambal of 1 fijngesneden pepertje
Optioneel, voor de vlees eters een gelderse worst erbij
Bereiding
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Kook ze met de bouillon in zoveel water dat ze net onder water staan. In 15-20 minuten zijn je aardappelen gaar.
Bak in een andere pan de spekjes uit met je Nduja worst. Heb je geen Nduja kan je ook twee theelepels sambal of twee fijngesneden pepers bij de spek bakken. Hou deze pan apart om je eventuele jus en rookworst in te bakken.
Giet je aardappelen af maar bewaar je kookvocht.
Doe een klontje boter in je nog warme pan en doe de uitgebakken spekblokjes met jus, je aardappelen en je andijvie erbij. Stamp alles lekker door elkaar, om het romig te maken doe je er nog wat van je kookvocht bij. Schep over in een ovenschotel.
Snij de mozzararella in plankjes en verdeel over je ovenschotel en zet ongeveer 10 minuutjes onder de gril stand op 200 graden. Wacht tot de mozzarella gesmolten is en serveer met een jus en/of wat worst.
Als je er worst bij wil hebben doe het volgende als je schotel in de oven staat.
Heb je een rookworst hierbij, verwarm dan volgens aanwijzing van de verpakking, smelt een klont boter in de pan waarin je je spek met Nduja hebt uitgebakken. Snij je rookworst in plakjes en bak die nog even uit in de boter. Voeg wat water toe en je hebt een heerlijk pittige jus erbij. Serveer apart.
Lekker wijntje erbij? Neem dan onze Italiaanse Zero Primitivo. Een spannende biodynamische ‘Demeter’ Primitivo met een opvallende fijne balans tussen fruit en zuren. Geen toegevoegde sulfieten, geen toegevoegde gisten en spontane gisting zonder temperatuurregulatie, zie https://koksland.nl/winkel/zero-puro-linfae-primitivo/