Home Recepten Welke Pasta?

Welke Pasta?

door Peter Eemsing
0 reageer 182 views
welke pasta

Welke Pasta? Voor veel mensen is pasta gewoon pasta. Er gaan verhalen dat Marco Polo het vanuit China naar Italië heeft meegenomen, maar er zijn ook aanwijzingen dat pasta al lang daarvoor in het Middellandse Zeegebied was. Meestal wordt pasta gemaakt van durumtarwe, water en soms wat eieren. Die durumtarwe is top voor pasta omdat het lekker veel gluten heeft en stevig is, waardoor je pasta mooi in vorm blijft tijdens het koken. Als je bijvoorbeeld volkorenpasta pakt, dan zit daar weer een ander soort tarwe in.

Waarom je voor de ene of de andere pasta kiest, hangt helemaal af van wat je lekker vindt en wat je gaat maken. Elke pastasoort heeft zo zijn eigen trucje om saus vast te houden. Neem nou spaghetti of linguine, die zijn super met een lichtere, olie-achtige saus door hun gladde oppervlak. Maar voor de dikkere sauzen kun je beter iets als fusilli of penne pakken, met al die ribbeltjes en vormen blijft de saus beter plakken.

Check hier 20 soorten pasta en waar ze het best bij passen:

  • Spaghetti: Lange, dunne slierten, super met een tomatensausje of iets met olijfolie.
  • Penne: Buisjes met schuine randjes, top voor de dikkere sauzen en helemaal goed in pastasalades.
  • Fusilli: Lekker spiraalvormig, ideaal voor sauzen en in salades.
  • Farfalle: Die leuke vlindertjes, doen het goed met lichtere sauzen of in salades.
  • Fettuccine: Brede linten, perfect voor die dikke, romige sauzen.
  • Linguine: Plat en dun, net spaghetti maar dan breder, lekker met sauzen uit de zee.
  • Rigatoni: Grote buizen, super met dikke sauzen en kaas.
  • Macaroni: Die kleine buisjes, wie kent ze niet van mac en cheese.
  • Ravioli: Vierkantjes gevuld met bijvoorbeeld vlees of kaas, lekker met allerlei sauzen.
  • Lasagne: Grote, platte bladen, perfect voor die gelaagde ovenschotels.
  • Cannelloni: Grote buizen, vul ze met wat je lekker vindt.
  • Orzo: Klein en lijkt op rijst, leuk in soepen of salades.
  • Tagliatelle: Lintvormig en lekker breed, heerlijk met een rijke saus.
  • Pappardelle: Nog breder dan tagliatelle, geweldig met stevige sauzen.
  • Orecchiette: Kleine oortjes, leuk met sauzen en groenten.
  • Cavatappi: Spiraalvormig en buisvormig, heerlijk met kaassauzen.
  • Tortellini: Ringetjes gevuld met vlees of kaas, lekker in bouillon of met romige sauzen.
  • Gnocchi: Zachte deegbolletjes, vaak van aardappel, lekker met zowel lichte als zware sauzen.
  • Angel Hair: Superdunne spaghetti, klaar in een wip, het best met simpele sauzen.
  • Rotini: Korte spiralen, perfect om saus op te vangen, ook leuk in salades.

Zo kun je zelf kiezen welke pasta je het best vindt passen bij je saus of gerecht.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...