Voor een simpele schnitzel met pindasaus en patatjes kan je me altijd wakker maken. Maar mijn constante verlangen om te experimenteren in de keuken zorgt er ook voor dat ik op zoek ben naar nieuwe en spannende smaakcombinaties. Het samenbrengen van schnitzelreepjes met zoet-zure saus is dan ook een weerspiegeling van mijn nieuwsgierigheid. De toevoeging van de zoet-zure saus die de schnitzelreepjes transformeert van gewoon lekker naar uitzonderlijk heerlijk maakt dit een recept. Laat ons weten of het jou ook zo gesmaakt heeft. Dit recept kan je maken met rijst of met Japanse noodles!
Ingrediënten:
Voor de zoet-zure saus:
4 eetlepels ketchup
2 eetlepels sojasaus
4 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
3 eetlepels suiker
1 eetlepel maïzena, opgelost in 2 eetlepels water
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 cm verse gember, fijngehakt of geraspt
200 ml water of kippenbouillon
Een snufje zout
Overige ingrediënten:
4 gepaneerde schnitzels
2 eetlepels olie (voor het bakken)
1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
1 ui, in dunne reepjes gesneden
1 wortel, julienne gesneden
1 prei in dunne plakjes gesneden
Verse koriander of lente-ui (optioneel voor garnering)
Bereidingswijze Zoet-zure saus maken:
Meng in een kom de ketchup, sojasaus, rijstazijn, suiker, en het maïzenamengsel. Zet apart.
Verhit een beetje olie in een sauspan. Fruit hierin de knoflook en gember tot ze geurig zijn.
Voeg het ketchupmengsel toe aan de pan, gevolgd door het water of kippenbouillon.
Laat de saus sudderen tot deze indikt, onder regelmatig roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft, zet dan het vuur uit en houd de saus warm.
Bakken van de schnitzels:
Verhit de olie in een grote koekenpan of wok.
Bak de schnitzels goudbruin en krokant. Afhankelijk van hun grootte kan dit 4-6 minuten per kant duren.
Verwijder de schnitzels uit de pan en leg ze op een bord bekleed met keukenpapier. Snijd ze in reepjes.
Groenten bakken:
In dezelfde pan, voeg indien nodig nog wat olie toe. Bak de ui, prei, paprika en wortel tot ze zacht maar nog knapperig zijn.
Alles combineren:
Voeg de schnitzelreepjes terug in de pan bij de groenten.
Giet de zoet-zure saus over de schnitzelreepjes en groenten, en meng goed zodat alles bedekt is met de saus.
Serveren:
Verdeel de schnitzelreepjes en groenten over vier borden.
Garneer met verse koriander of lente-ui, indien gewenst.
Serveer met gestoomde rijst of noedels en eventueel een lekkere salade van paksoi en Chinese kool.