Home Recepten Samosa’s van brickdeeg uit de oven.

Samosa’s van brickdeeg uit de oven.

Samosa's kan je ook heel goed in je airfryer maken.

door Peter Eemsing
0 reageer 184 views
Samosa's van brickdeeg uit de oven.

Samosa’s van brickdeeg. Brickdeeg is een type deeg dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, met name uit Tunesië. Het is gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals bloem, water en zout. In vergelijking met filodeeg is brickdeeg iets dikker en minder breekbaar, wat het gemakkelijker maakt om mee te werken. Het deeg wordt vaak verkocht in dunne, ronde of vierkante vellen en is neutraal van smaak. Na het bakken of frituren krijgt het een krokante en lichte textuur.

Je kunt brickdeeg gebruiken voor veel toepassingen. Het is vooral populair voor het maken van gefrituurde of gebakken hapjes zoals briouats, samosa’s en andere gevulde lekkernijen. Het is een veelzijdig deeg dat zowel voor zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt. Vanwege de stevigheid en minder breekbare textuur is het vaak een goede keuze voor recepten die een meer robuuste huls nodig hebben voor de vulling.

Je kan brickdeeg op verschillende manieren bereiden. Je kunt het bijvoorbeeld frituren voor een extra krokant resultaat maar als je op zoek bent naar een minder vette optie, kun je het deeg ook in de oven bakken. Beide bereidingsmethoden geven een heerlijk eindresultaat, dus je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het soort gerecht dat je wilt maken. Dit onderstaande recept kan je aanpassen zoals je wil, heb je liever vegetarisch laat je het gehakt eruit en heb je nog een prei of andere groenten liggen kan je dat prima toevoegen aan dit recept. Ook kan je dit recept heel goed in je airfryer maken.

Samosa’s van brickdeeg voor 4 Personen met Kipgehakt, Oesterzwam, Paprika en Ui

Ingrediënten:

10 ronde vellen brickdeeg

300g kipgehakt (of vervang deze door meer oesterzwammen of groente)

200g oesterzwammen, fijngehakt

1 grote ui, fijngesneden

1 rode paprika, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 el olijfolie

1 tl komijnpoeder

1 tl korianderpoeder

1 tl paprikapoeder

Zout en peper naar smaak

1 ei, losgeklopt (voor het bestrijken)

Bereiding:

Voorbereiding oven: Verwarm je oven voor op 200°C. Leg een bakpapier op een bakplaat.

Vulling maken: Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht zijn. Voeg het kipgehakt toe en bak tot het rul en gaar is.

Groenten en kruiden toevoegen: Voeg de fijngehakte oesterzwammen en rode paprika toe aan het kipmengsel. Bestrooi met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en peper. Meng goed en laat nog 5 minuten op het vuur staan.

Afkoelen: Haal de pan van het vuur en laat de vulling een beetje afkoelen.

Brickdeeg vullen: Snijd elk rond vel brickdeeg doormidden om halve manen te vormen. Plaats een kleine hoeveelheid van de vulling aan een kant van de halve maan. (Je kan natuurlijk ook andere vormen maken zoals een rol of 2 vellen met vulling ertussen.)

Driehoeken vormen: Vouw het deeg over de vulling om een driehoekige vorm te maken. Gebruik eventueel een vork om de randen aan te drukken en de vulling te verzegelen.

Bestrijken en bakken: Leg de gevulde samosa’s op de bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei voor een gouden kleur. Bak de samosa’s in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn.

Serveren: Serveer de samosa’s warm, eventueel met een dipsaus naar keuze.

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 20 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totale tijd: 45 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...