Home Recepten Romige Preisoep met knapperige spekjes

Romige Preisoep met knapperige spekjes

door Peter Eemsing
0 reageer 23 views
Romige Preisoep

Deze romige preisoep met knapperige spekjes is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat perfect past bij een koude dag. De milde, zachte prei komt samen met romige aardappel en de knapperige spekjes voor een heerlijke smaakbeleving. Met een paar basisingrediënten maak je een indrukwekkende soep die zowel voedzaam als smaakvol is. Serveer met een stukje vers brood voor een complete maaltijd.


Ingrediënten voor Romige Preisoep met Knapperige Spekjes

  • 2 preien (witte en lichtgroene delen, in ringen gesneden)
  • 1 middelgrote aardappel (geschild en in kleine blokjes)
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 2 plakjes ontbijtspek of bacon (in stukjes gesneden)
  • 500 ml kippen- of groentebouillon
  • 100 ml kookroom
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse bieslook (fijngehakt, voor garnering)

Bereidingstijd:

  • Totaal: 30 minuten
  • Porties: 2 personen

Stap-voor-stap Bereiding

1. Voorbereiden van de spekjes:

  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de stukjes ontbijtspek of bacon toe en bak ze tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet ze apart voor later.

2. Soepbasis maken:

  • Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui en de preiringen toe en bak ze 5 minuten zachtjes aan, totdat ze glazig zijn. Let erop dat de ui en prei niet bruin worden.

3. Aardappel en bouillon toevoegen:

  • Voeg de aardappelblokjes en de bouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het 15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappel gaar is.

4. Pureren en room toevoegen:

  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Zet de pan terug op laag vuur, voeg de kookroom toe en roer goed door. Breng de soep op smaak met zout en peper.

5. Serveren:

  • Schep de soep in twee kommen en garneer met de knapperige spekjes en fijngehakte bieslook. Serveer de soep met een stuk vers brood.

Tips voor Extra Smaak:

  • Voeg wat extra spekvet toe aan de soep voor een rijkere smaak.
  • Vervang de kookroom door crème fraîche voor een frisse twist.

Deze romige preisoep met knapperige spekjes is de perfecte soep voor een gezellige maaltijd. Het gebruik van prei, aardappel en spek creëert een heerlijke balans van smaken die iedereen zal waarderen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...