Home Recepten Picadillo

Picadillo

door Peter Eemsing
0 reageer 132 views
Piccadillo van rundergehakt

Picadillo is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Spanje en Latijns-Amerika. De naam “picadillo” komt van het Spaanse woord “picar,” wat “hakken” of “snijden” betekent, verwijzend naar de fijngesneden ingrediënten die in het gerecht worden gebruikt. Dit gerecht wordt gemaakt met rundergehakt, tomaten, uien, paprika’s, olijven en vaak rozijnen, wat zorgt voor hartige en zoete smaken.

In Spanje is picadillo een eenvoudig, huiselijk gerecht dat vaak wordt geserveerd met rijst of als vulling voor empanadas. Toen Spaanse kolonisten naar de Nieuwe Wereld trokken, brachten ze hun culinaire tradities met zich mee. In Latijns-Amerika heeft picadillo zich aangepast aan de lokale smaken en ingrediënten, met variaties in landen zoals Mexico, Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen.

In Mexico wordt picadillo vaak geserveerd met tortilla’s of gebruikt als vulling voor chili’s en taarten. De Cubaanse versie bevat meestal kappertjes en hardgekookte eieren, terwijl de Puerto Ricaanse variant soms met amandelen en tomatensaus wordt bereid.

Ingrediënten Picadillo voor twee personen:


250 gram rundergehakt
1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 wortel, in kleine blokjes gesneden
1 aardappel, in kleine blokjes gesneden
1 tomaat, in blokjes gesneden
50 gram groene olijven, in plakjes gesneden
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel tomatenpuree
100 ml runderbouillon
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
Zout en peper naar smaak
Tortilla’s om erbij te serveren

Bereidingswijze:
Voorbereiding:
Was en snijd alle groenten in blokjes en zet ze apart.

Gehakt bakken:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg het rundergehakt toe en bak het tot het bruin en gaar is. Gebruik een houten lepel om het gehakt tijdens het bakken in kleinere stukjes te breken.

Groenten toevoegen:
Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe aan de pan en bak deze tot ze zacht en geurig zijn, ongeveer 2-3 minuten.
Voeg de rode paprika, wortel en aardappel toe en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten, tot de groenten beginnen te zachter te worden.

Tomaten en specerijen toevoegen:
Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, komijnpoeder, paprikapoeder en gedroogde oregano toe. Roer alles goed door elkaar.
Giet de runderbouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en laat het zachtjes sudderen.

Olijven en rozijnen toevoegen:
Voeg de groene olijven en rozijnen toe aan de pan. Laat het mengsel sudderen tot de aardappelen en wortels gaar zijn, ongeveer 10-15 minuten. Roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon of water toe als het mengsel te droog lijkt.

Afmaken:
Breng de Picadillo geheel op smaak met zout en peper. Proef en pas de kruiden naar wens aan.

Serveren:
Serveer de picadillo warm met tortilla’s aan de zijkant. Je kunt het mengsel op de tortilla’s scheppen of de tortilla’s gebruiken om de picadillo op te scheppen.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Koken: 25-30 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...