Het verschil tussen een terrine en een paté
Paté de Campagne. Als men het in Frankrijk over een terrine heeft kunnen ze het hebben over de vorm waar je de terrine in maakt maar ook over het gerecht de terrine zelf. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm en heeft het een deksel. Die deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.
Paté komt dus oorsprokelijk uit Frankrijk en werd gemaakt om zo overgebleven vlees (vaak lever, kopslvlees en andere organen) toch te kunnen vewerken. Samen met verschillende kruiden en eventueel een bindmiddel, werd het grof gemalen en vervolgens in een met spek beklede vorm au bain-marie in de oven gegaard.
Kenmerkend is dat er eigenlijk altijd lever in wordt verwerkt, grof van structuur is en omwikkeld wordt met spek. Maar, tegenwoordig verschijnen er steeds meer varianten op de markt die ook onder de noemer ‘paté’ worden verkocht. Zo zien we maar al te vaak dat het vlees zo fijn gemalen wordt dat het meer weg heeft van smeerworst en ontbreekt vaak het spek. Het heeft vaak een slecht smaak, zit vol met conserveermiddelen en teveel zout.
Dus niets lekkerder dan zelf paté of een terrine maken. Adelmann is de leverancier van drukvormen hiervoor. Een paté-drukvorm, van gegoten aluminium, die ook geschikt voor terrines en de heel fijne patés die au bain marie in de oven worden bereid. Je kent wellicht het probleem, als de paté uit de oven komt, moet deze onder druk afkoelen. Vaak gebeurt dat door er een plankje op te leggen, met daar weer een paar pakken zout of iets dergelijks op. Met deze drukvormen ben je van dat gedoe af, want de deksel zit vastgeklemd op de onderbak.
De paté-drukvorm is bij koksland.nl in allerlei maten en vormen (rond en vierkant) verkrijgbaar. Hij is overigens ook goed als cake-bakvorm te gebruiken, maar dan uiteraard zonder deksel.
Eet smakelijk en wil je meer reclamevrije recepten hebben? Like ons dan op Facebook of volg ons op Instagram
Zie ook dit filmpje van Aga met een visuele uitleg, het is een ander recept maar het principe is hetzelfde!
Ingrediënten Paté de Campagne
200 g mager varkensvlees
200 g kalfsvlees
200 g kippenlevers
200 g ontbijtspek
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gemalen foelie
1 theelepel fijngehakte verse peterselie
6 jeneverbessen, geplet
2 uien, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
100 ml cognac
1 ei
3 el slagroom
200 g vet spek, in dunne plakjes
3 laurierblaadjes
En je kan natuurlijk naar hartelust met ingrediënten varieeren!
Bereiding
Begin 24 uur van te voren!Vraag de slager de 4 soorten vlees grof voor u te malen, of snijd het zelf heel fijn met je keukenmachine of met je Ankarsrum.
Meng het in een kom met de tijm, foelie en peterselie, de jeneverbessen, zout en peper, uien, knoflook en cognac. Zet 24 uur in de koelkast. Klopde volgende dag het ei los met de slagroom en meng door het vlees.
Tip: Gaar een klein stukje van het mengsel om te testen of er genoeg zout en peper in zit en voeg zo nodig extra toe.
Beleg je patévorm, of terrine, met het vette spek, schep het vlees erin en beleg ook de bovenkant met een dun laagje spek. Versier met laurierblaadjes. Zet je pot/terrine in een grote ovenschaal vol kokend water, in een oven op 170 graden. Laat de paté ongeveer 1,5-2 uur bakken, tot het borrelende vet helder is en een satéprikker er schoon uitkomt. Zet hem weg en laat hem koud worden. De paté wint aan smaak wanneer je hem 24 uur laat staan.
Tip Meet de kerntemperatuur door een vleesthermometer tot in het midden van de paté te steken. In een brede en korte vorm duurt het wat langer voor de kerntemperatuur van 60-65 ˚C bereikt is dan in een lange en smalle vorm.
Je kan een stuk gebruiken maar je kan de paté ook prima invriezen voor een volgende keer! Eet smakelijk en wil je meer recepten hebben? Like ons dan op Facebook of volg ons op Instagram