227
Mongolian Beef is een heerlijk en snel te maken roerbakgerecht dat je vaak ziet in Chinese restaurants. Dit gerecht combineert malse entrecote met knapperige groenten en een zoete, smaakvolle saus. Hoewel de naam misschien doet denken aan Mongolië, komt dit gerecht eigenlijk uit de Chinese-Amerikaanse keuken. Het is een makkelijke manier om een lekker diner op tafel te zetten zonder al te veel moeite. Hier is hoe je het maakt:
Ingrediënten:
- 300 gram entrecote, in dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels sojasaus (voor het marineren van het vlees)
- 2 eetlepels sojasaus (voor de saus)
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels plantaardige olie (bijv. zonnebloem- of arachideolie)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel verse gember, fijngehakt
- 1 bos lente-uitjes, in stukken van 5 cm gesneden
- 1 kleine ui, in dunne halve ringen gesneden
- 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
- 100 gram bamboescheuten (optioneel)
Bereidingswijze:
- Voorbereiding vlees:
Meng de entrecote reepjes met 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels sojasaus. Laat het 10-15 minuten marineren. - Saus voorbereiden:
Meng in een kom de resterende 2 eetlepels sojasaus, oestersaus, hoisinsaus en bruine suiker. Zet opzij. - Vlees roerbakken:
Verhit 1 eetlepel olie in een grote wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg de gemarineerde entrecote toe en roerbak 2-3 minuten tot het vlees bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij. - Groenten roerbakken:
Voeg de resterende 1 eetlepel olie toe aan de pan. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak 30 seconden tot ze geurig zijn. Voeg de ui, lente-uitjes, wortel en bamboescheuten toe en roerbak 3-4 minuten tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn. - Afmaken:
Voeg het vlees terug in de pan bij de groenten. Giet de voorbereide saus erbij en roerbak alles nog 2-3 minuten tot alles goed gemengd en doorgewarmd is. - Serveren:
Serveer de Mongolian Beef meteen met gestoomde rijst of noedels.