Home Recepten Mac & Cheese

Mac & Cheese

door Peter Eemsing
0 reageer 17 views
Mac & Cheese

Mac & Cheese, voluit Macaroni and Cheese, is een gerecht dat bestaat uit gekookte macaroni gemengd met een romige kaassaus, vaak gebakken in de oven tot het een knapperige bovenlaag krijgt. De kaassaus is meestal gemaakt van een combinatie van cheddar kaas, boter, bloem en melk, wat zorgt voor een rijke, romige textuur. Sinds de 50’er jaren werd spam ook een veelgebruikte aanvulling in dit gerecht.

Historie van Mac & Cheese

Oorsprong

Mac & Cheese heeft zijn wortels in Europa. De vroegste vermelding van een vergelijkbaar gerecht dateert uit de 13e eeuw in Italië, waar pasta werd geserveerd met een gesmolten kaassaus. In de 18e eeuw werd een vergelijkbaar recept populair in Engeland. Het gerecht werd bekend als “macaroni pudding” en was een delicatesse in de hogere kringen.

Introductie in Amerika

Het gerecht werd in Amerika geïntroduceerd door Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, die tijdens zijn reizen door Europa kennismaakte met macaroni en kaas. Hij bracht een pastamachine mee naar Amerika en serveerde het gerecht op staatsbanketten, waardoor het populair werd in de VS.

In de jaren ’30 van de 20e eeuw werd Mac & Cheese verder gepopulariseerd door de introductie van verpakte macaroni en kaas door Kraft Foods. Deze versie was gemakkelijk te maken en betaalbaar, wat het een favoriet maakte tijdens de Grote Depressie en daarna.

Toevoeging van Spam

Het toevoegen van Spam aan Mac & Cheese is een creatieve variatie die waarschijnlijk is ontstaan door een combinatie van economische noodzaak en de populariteit van beide producten. Spam voegt extra eiwit en een hartige, zoute smaak toe aan de romige kaassaus van Mac & Cheese, wat het gerecht voedzamer en smakelijker maakt. De lange houdbaarheid en het gemak van bereiding maken Spam een handig ingrediënt dat altijd voorhanden is.

Deze combinatie werd waarschijnlijk populair tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, toen Spam veel werd gebruikt door Amerikaanse soldaten vanwege de gemakkelijke distributie en lange houdbaarheid. Na de oorlog, tijdens de periode van rantsoenering, gebruikten huishoudens creatieve methoden om voedzame maaltijden te bereiden met de beschikbare ingrediënten. In de jaren ’50, toen gemaksvoedsel populair werd, werd Mac & Cheese een veelgebruikt comfort food, waarbij de toevoeging van Spam het gerecht nog hartiger maakte.

Ingrediënten Mac & Cheese

Voor de Mac & Cheese:

  • 200 gram elleboog macaroni
  • Zout (voor het koken van de pasta)
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • 150 gram geraspte cheddar kaas (plus extra voor de bovenkant)
  • 50 gram geraspte gruyère kaas (optioneel)
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder (optioneel)
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Optioneel voor de Spam Toevoeging:

  • 1/2 blik Spam (ongeveer 100 gram), in kleine blokjes gesneden

Voor de Topping:

  • 50 gram panko (Japanse broodkruimels) of gewone broodkruimels
  • 1 eetlepel gesmolten boter

Bereidingswijze

  1. Pasta koken:
    • Kook de macaroni in een grote pan met gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Giet af en zet apart.
  2. Kaassaus maken:
    • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur.
    • Voeg de bloem toe en klop voortdurend gedurende ongeveer 2 minuten om een roux te maken.
    • Voeg langzaam de melk toe, al kloppend, om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt, ongeveer 5-7 minuten.
    • Voeg de geraspte cheddar en gruyère toe aan de saus en roer tot de kaas volledig gesmolten is en de saus glad is.
    • Voeg het mosterdpoeder, paprikapoeder, zout en peper toe en roer goed door.
  3. Spam bereiden (optioneel):
    • Als je Spam toevoegt, snijd deze dan in kleine blokjes en bak ze in een koekenpan tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Voeg de gebakken blokjes toe aan de kaassaus.
  4. Mac & Cheese samenstellen:
    • Meng de gekookte macaroni door de kaassaus (en eventueel de Spam) tot alles goed bedekt is.
    • Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal.
  5. Topping toevoegen:
    • Meng de panko of broodkruimels met de gesmolten boter en strooi dit gelijkmatig over de bovenkant van de pasta.
    • Strooi extra geraspte cheddar over de bovenkant voor een extra kaasachtige topping.
  6. Bakken:
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Bak de Mac & Cheese gedurende 20-25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  7. Serveren:
    • Laat de Mac & Cheese een paar minuten afkoelen voor het serveren.

Bereidingstijd

  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Totale tijd: 45 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...