Home Recepten Biefstuk met gekarameliseerde rode ui

Biefstuk met gekarameliseerde rode ui

door Peter Eemsing
0 reageer 28 views
Biefstuk met gekaramelisserde ui

Dit heerlijke recept voor biefstuk met gekarameliseerde rode ui en aardappelpannenkoekjes is perfect voor een makkelijke maaltijd. De sappige biefstuk wordt vergezeld door de zoete en hartige smaak van gekarameliseerde rode uien. De knapperige aardappelpannenkoekjes voegen een lekkere textuur toe, waardoor dit gerecht een heerlijke  maaltijd vormt. 

Ingrediënten biefstuk met gekarameliseerde rode ui voor twee personen

Voor de Biefstuk:
2 biefstukken (elk ongeveer 200 gram op kamertemperatuur)
Zout en peper naar smaak
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
2 takjes rozemarijn en of  tijm (optioneel)
1 teentje knoflook, gekneusd (optioneel)

Voor de Gekarameliseerde Rode Ui:
2 kleine rode uien, in dunne ringen gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel boter
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel suiker
Zout en peper naar smaak

Voor de Aardappelpannenkoekjes:
2 middelgrote aardappelen, geschild en geraspt
1 kleine ui, fijngehakt
1 ei
2 eetlepels bloem
Zout en peper naar smaak
Olie om in te bakken

Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur

Gekarameliseerde Rode Ui
Verhit de olie en boter:
Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

Karameliseren:
Voeg de gesneden rode uien toe en bak ze 10-15 minuten, regelmatig roerend, tot ze zacht en goudbruin zijn.
Voeg de balsamicoazijn en suiker toe, en kook nog eens 5-7 minuten tot de uien goed gekarameliseerd zijn.
Breng op smaak met zout en peper. Zet opzij en houd warm.

Aardappelpannenkoekjes
Voorbereiding van de aardappelen:
Leg de geraspte aardappelen in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit.

Meng de ingrediënten:
Meng in een kom de geraspte aardappelen, fijngehakte ui, ei, bloem, zout en peper.

Bakken:
Verhit een laagje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Schep het aardappelmengsel in de pan, platdrukken tot kleine pannenkoekjes.
Bak 3-4 minuten per kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Houd de pannenkoekjes warm in een oven op lage temperatuur.

Biefstuk
Voorbereiding:
Haal de biefstukken minstens 30 minuten voor het koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Kruid beide zijden royaal met zout.

Verhit de pan:
Verhit een gietijzeren pan of zware koekenpan op hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe.
Bakken:
Voeg de biefstukken toe aan de hete pan en bak 2-3 minuten per kant voor een medium-rare biefstuk. Voeg tijdens het laatste minuutje boter, rozemarijn en knoflook toe en bedruip de biefstuk met de gesmolten boter.

Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren:
Rare: 50-52°C
Medium-rare: 55-57°C
Medium: 60-63°C
Rustperiode:
Haal de biefstukken uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Serveren
Leg de biefstuk op een bord, voeg peper na smaak toe en bedek met de gekarameliseerde rode ui.
Serveer de aardappelpannenkoekjes ernaast.
Garneer met een takje verse rozemarijn, tijm, bieslook of peterselie.

Tips
Lekker met een frisse salade.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...