De tijdschriften, foodblogs en kranten staan vol met hippe zomerse Mexicaanse gerechten met als basis de wrap/tortilla. De TexMex keuken is één van de makkelijkste die er is en in een handomdraai heb je zelf een eigengemaakte lekkere wrap, burrito, fajita of enchilada op tafel staan.
De basis van vele gerechten is de wrap/tortilla, die wij vaak kopen in een zakje of als gefrituurt bakje in de supermarkt. In de TexMex keuken is de basis een zachte wrap waarmee je weer een tortilla, burrito, enchilada of fajita etc maakt. De gefrituurde variant zoals wij die kennen zal je niet snel in Mexico vinden want die is ooit bedacht in Amerika. Maar wat is het verschil? De kant en klare tortilla/wrap die je vaak koopt vind ik vaak een beetje muf, smakeloos, dus hierbij een makkelijk recept zodat je zelf in een klein uurtje je ‘eigen’ wraps kan maken!
Het verschil in de vele gerechten. Dit hem in het toepassen van de Tortilla/Wrap en in de vulling.
Tortilla/Wrap
De tortilla/wrap is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel. Tortilla’s variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is. Die je zelf heel makkelijk kan maken!
Burrito
Een burrito is een gevulde tortilla/wrap met verschillende ingrediënten en een saus. De burrito is vaak gevuld met (gekruide) rijst. Deze is niet opgerold maar gevouwen.
Enchilada
Dit is een tortilla/wrap gevuld met een pittige saus, kaas en gehakt. Hij is daarna opgerold en in de oven verwarmd.
Fajita
De Fajita is een tortilla/wrap die gevuld wordt met gegrild vlees. Authentiek met runderborst, dit kan vervangen worden door kip, varkensvlees en garnalen. Ook wordt de fajita gevuld met gegrilde uien en groenten.
Quesedilla
Een quesedilla komt uit de Spaanse keuken waarbij de tortilla/wrap wordt gebruikt. Deze is belegt met kaas en andere ingrediënten. Op de tortilla wordt een andere tortilla gelegd, als een soort van tosti waarna hij in een koekenpan aan beide kanten wordt gebakken.
Taco
Taco’s zijn gefrituurde tortilla’s. Een tacoschelp in een ronde tortilla die gefrituurd is en dubbel is gevouwen. Taco’s kan je met alles vullen. Met vlees of vis, bonen, salade en verschillende toppings.
Tortillachips of nacho’s zijn stukjes tortilla die gefrituurd zijn.
Wrap
Is een opgerolde tortilla dus vaak een wrap genoemd. Deze kun je warm eten maar ook koud, bijvoorbeeld als lunch of hapje. Vaak gevuld met een sla, een gehakt mengsel en een sausje.
Als je gewent bent om veel met deeg te werken heb je deze absoluut niet nodig, maar hij staat altijd leuk in de keuken. Maak bolletjes ter grote van een golfbal van je deeg en pers een mooie ronde tortilla/wrap. Van de Blokker tot internet, overal kan je deze kopen voor 30-40 euro!
Ingrediënten Tortilla maken
Maismeel of tarwebloem
(koop voor het maismeel ‘harina’ van Pan, even op google zoeken)
bakpoeder
water
zout
olie
Bereiding
De Nederlandse wrap of tortilla recepten zijn vaak gemaakt van Tarwebloem, de Mexicaanse van Maismeel maar je kunt het ook heel makkelijk combineren. Of je nu voor Tarwebloem of Maismeel kiest de receptuur is bijna hetzelfde. Drie recepten voor het deeg!
de Tarwebloem tortilla/wrap
300 gram Tarwebloem 165 Ml water 1 theelepel bakpoeder snufje zout 2 eetlepels olijfolie.
de Maismeel tortilla/wrap
300 gram maismeel 365 Ml water Eventueel een snufje zout.
Deeg maken
Doe het meel/bloem mengsel met, de bakpoeder en olie alleen bij tarwebloem, een snufje zout in je deegmachine of in een kom als je het met de hand wil mengen/kneden. Voeg het water niet in een keer toe, maar beetje bij beetje. Zodat je straks niet met een kleffe plakkerige bal deeg zit. Het deeg moet elastisch aanvoelen en heel licht plakken.
Je kan bij te droog of te nat deeg heel simpel wat bloem of water toevoegen. Laat het deeg een half uurtje rusten en maak er dan 4 voor wat grotere, of 6 voor wat kleinere, ballen van ter grote van een golfbal. Rol de ballen uit om een met bloem bestrooid werkblad tot mooie ronde dunne pannenkoekjes. Je kan ook het balletje deeg tussen 2 stukjes bakpapier doen en dan mooie dun uitrollen. Of misschien heb je al een tortilla pers?
Maak je pan warm, ik gebruik zelf een gietijzeren, en bak de pannenkoekjes 2-3 minuten per kant tot er mooie bruine puntjes verschijnen. Bewaar de tortilla/wraps in een schone theedoek, tot je ze gaat gebruiken of vries ze in!
Vullen maar!
Bij het vullen of verwerken kan je je fantasie helemaal los laten gaan. Mis je inspiratie kan je altijd even bij Jamie Magazine gaan kijken die 19 recepten heeft gemaakt op basis van de tortilla/wrap, zie deze link: https://www.jamiemagazine.nl/tips/kooktips/19x-tortilla%2C-wrap-en-taco-recepten.html