Lahm bi Ajeen is een populair gerecht uit het Midden-Oosten en kan vertaald worden als “vlees met deeg.” Het wordt vaak vergeleken met een soort platte pizza en wordt traditioneel gemaakt met een dunne, zachte deegbodem die bedekt is met een mengsel van gemalen vlees, uien, tomaten en diverse kruiden. Lahm bi Ajeen kan worden gegeten als snack, voorgerecht, of hoofdgerecht, en wordt vaak geserveerd op feesten en bij speciale gelegenheden. Het kan warm of op kamertemperatuur worden gegeten en wordt vaak vergezeld door salades, yoghurtsauzen en andere regionale bijgerechten.
Hier is een eenvoudig recept voor Lahm bi Ajeen met een topping van gekruid gehakt, perfect voor een kant-en-klaar Libanees platbrood.
Ingrediënten Lahm bi Ajeen voor 4 personen:
400 gram runder- of lamsgehakt
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote tomaat, ontveld en fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayennepeper (of naar smaak)
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels gehakte verse peterselie
2 eetlepels olijfolie
4 kant-en-klare Libanese platbroden (Lahm bi Ajeen broden)
Bereidingswijze:
Gehakt Voorbereiden: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en doorschijnend zijn.
Gehakt Bakken: Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het rul, zorg ervoor dat het goed bruin wordt.
Kruiden Toevoegen: Strooi de paprikapoeder, cayennepeper, komijn, koriander, zout en peper over het gehakt en meng goed.
Tomaten Toevoegen: Voeg de fijngehakte tomaat en tomatenpuree toe en laat het mengsel 10-15 minuten sudderen op een laag vuur, totdat alle smaken goed gecombineerd zijn.
Peterselie Toevoegen: Roer de gehakte peterselie erdoor en haal de pan van het vuur.
Bereiden van het Platbrood: Verwarm de oven voor op 200°C (390°F). Leg de kant-en-klare Libanese platbroden op een bakplaat.
Gehakt Topping Aanbrengen: Verdeel het gekruide gehaktmengsel gelijkmatig over de platbroden.
Bakken: Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 10-15 minuten, of tot de randen van het platbrood knapperig en goudbruin zijn.
Serveren: Haal uit de oven en serveer warm, eventueel met wat extra verse peterselie of een drizzle van citroensap.
Dit recept voor Lahm bi Ajeen is heerlijk met een eenvoudige salade of yoghurtdip aan de zijkant. Geniet van je zelfgemaakte Lahm bi Ajeen met gekruid gehakt!