Home Recepten Kousa Mahshi

Kousa Mahshi

door Peter Eemsing
0 reageer 239 views
Kousa Mahshi

Kousa Mahshi is een traditioneel gerecht uit de Midden-Oosterse keuken, waarbij courgettes (kousa) worden uitgehold en gevuld (mahshi) met een mengsel van rijst, gehakt (meestal lam of rund), en verschillende kruiden en specerijen.

De kousa mahshi wordt vervolgens gekookt in een smaakvolle tomatensaus of soms in een bouillon van tomaat en citroensap, afhankelijk van de regio.

Kousa Mahshi is meestal een bijgerecht maar je kan het heel makkelijk serveren als hoofdgerecht met een lekkere salade of wat platbrood. (+/- 536 Kcal per persoon)

Ingrediënten Kousa Mahshi voor vier personen:

Voor de gevulde courgette:
2-4 middelgrote courgettes (kies stevige, rechte exemplaren voor gemakkelijke vulling)
100 gram rundergehakt
50 gram halfgaar gekookte rijst, gewassen en uitgelekt
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie

Voor de tomatensaus:
400 gram tomatenblokjes uit blik
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel suiker (optioneel, om de zuurheid te balanceren)
Zout en peper naar smaak
1/2 theelepel gedroogde munt of een paar verse muntblaadjes
Extra water indien nodig

Bereiding:
Voorbereiden van de courgettes:
Was de courgettes en snijd de uiteinden af. Hol de binnenkant uit met een courgetteboor of een kleine lepel, waarbij je een rand van ongeveer 1 cm dik laat. Bewaar het uitgeholde vruchtvlees voor de saus of een ander gerecht.

Blancheer de uitgeholde courgettes ongeveer 1-2 minuten in kokend water. Haal ze eruit en laat ze uitlekken.

Vulling bereiden:
Meng in een kom het rundergehakt, de half gare rijst, de fijngehakte ui, knoflook, komijn, koriander, zout, peper, en peterselie.

Courgettes vullen:
Vul de courgettes met het gehakt-rijstmengsel, maar laat aan de bovenkant wat ruimte over omdat de rijst uitzet tijdens het koken.

Tomatensaus maken:
Verhit in een diepe pan of een ovenvaste schotel ( die niet te groot is zodat er genoeg tomatensaus is zodat de saus niet te waterig word ) wat olijfolie en voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg na een paar seconden de tomatenblokjes, suiker, zout, peper en munt toe. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen.

Courgettes stoven:
Voeg de gevulde courgettes toe aan de pan met de tomatensaus. Voeg indien nodig wat water toe tot de courgettes half onder staan.
Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 30-40 minuten sudderen op laag vuur, of tot de courgettes zacht zijn en de rijst gaar is. Als alternatief kun je de ovenvaste schotel afdekken en in een voorverwarmde oven op 180°C plaatsen voor ongeveer 40-50 minuten.

Serveren:
Serveer de kousa mahshi warm, eventueel met een beetje van de tomatensaus eroverheen.

Totale bereidingstijd Kousa Mahshi:
Voorbereiding: 20-30 minuten
Koken/stoven: 40-50 minuten
Totaal: Ongeveer 60-80 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...