Korean Bulgogi, ook bekend als ‘vuurvlees’, is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit dun gesneden, gemarineerd rundvlees, dat op een grill of in een pan wordt gebakken. De naam ‘bulgogi’ komt van de Koreaanse woorden ‘bul’ (vuur) en ‘gogi’ (vlees) en verwijst naar de kookmethode waarbij het vlees op open vuur wordt bereid.
De oorsprong van bulgogi gaat terug tot de Goguryeo-dynastie (37 v.Chr. – 668 n.Chr.), waar het oorspronkelijk bekend stond als ‘maekjeok’, met het vlees geregen op spiesen en geroosterd. In de loop van de tijd, vooral tijdens de Joseon-dynastie, evolueerde het recept en werd het bekend als ‘neobiani’, wat ‘breed gesneden vlees’ betekent. In de 20e eeuw werd bulgogi populair in heel Zuid-Korea en kreeg het zijn huidige vorm en naam, waardoor het een symbool van Koreaanse cuisine en cultuur werd.
Het onderscheidende kenmerk van bulgogi is de marinade, een mengsel van sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, en soms fruit zoals peer of appel, dat zorgt voor smaak en malsheid. Hoewel het traditioneel met rundvlees (vooral rib-eye of sirloin) wordt gemaakt, zijn er varianten met kip, varkensvlees of zelfs zeevruchten. Bulgogi wordt traditioneel gegrild op een barbecue, vaak aan tafel in restaurants, maar kan ook in een pan op het fornuis bereid worden. Het gerecht wordt meestal geserveerd met een verscheidenheid aan bijgerechten, zoals rijst, kimchi, en verschillende groenten.
Dit gerecht kan je ook makkelijk op je contact grill, bbq of Ofyr maken.
Ingrediënten Korean Bulgogi voor 6 tot 8 personen:
- 1 kg dun gesneden rib-eye of ander mals rundvlees
- 1 peer, gepureerd
- 8 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels sesamolie
- 6 eetlepels bruine suiker
- 4 eetlepels fijngehakte knoflook
- 2 eetlepels fijn geraspte gember
- 2 uien, in dunne plakjes gesneden
- 4 lente-uitjes, in stukjes van 2 cm gesneden
- 2 wortelen, in dunne reepjes gesneden
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Bereiding:
- Marineren (minimaal 1 uur): Meng in een grote kom de gepureerde peer, sojasaus, sesamolie, bruine suiker, knoflook en gember. Voeg het rundvlees toe en zorg dat het goed bedekt is met de marinade. Laat dit een uur marineren in de koelkast. Het is natuurlijk lekkerder om het marineren een nachtje in de koelkast te doen. Mocht je een vacumeermachine hebben heeft die natuurlijk de voorkeur.
- Groenten voorbereiden (10 minuten): Snijd ondertussen de ui, lente-uitjes en wortel (julienne of heel dunne reepjes).
- Bakken (3-5 minuten): Verhit een grote pan of grill op hoog vuur. Haal het vlees uit de marinade (deze gebruik je niet meer) en bak het in porties, zodat het vlees mooi bruin en knapperig wordt, ongeveer 1 minuut per kant. Voeg indien nodig extra sesamolie toe. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
- Groenten toevoegen (3-5 minuten): Voeg de gesneden ui en wortel toe en doe alles in de pan en bak deze tot de uiten beginnen te glanzen en glazig worden. Dan doe je het vlees erbij en voeg op het laatst de lente-uitjes toe.
- Serveren: Serveer de bulgogi op een bord, bestrooi met sesamzaadjes en eventueel extra lente-uitjes. Dit gerecht wordt vaak gegeten met rijst en kimchi.
Tips:
- Voor een authentieke smaak is het aan te raden het vlees zo dun mogelijk te snijden.
- Als je geen peer hebt, kan een zoete appel een goed alternatief zijn.
- Laat het vlees niet te lang bakken, zodat het sappig blijft.