Nu de dagen korter en kouder worden, je misschien wat vermoeider voelt of een beginnende verkoudheid op de loer ligt, is dit Thaise gerecht precies wat je nodig hebt. Een kom Khao Tom Moo verwarmt van binnenuit: zacht, geurig en vol natuurlijke kracht van gember, knoflook en bouillon.
In Thailand vormt rijst het hart van bijna elke maaltijd, op elk moment van de dag. De geur van warme bouillon met gember en knoflook hoort daar net zo bij als het geluid van sissende wokken op straat. Khao Tom, letterlijk ‘rijstsoep’, is een klassiek gerecht uit de huiselijke Thaise keuken. Het ontstond uit de gewoonte om restjes gekookte rijst van de vorige dag opnieuw te gebruiken – een manier om niets te verspillen, maar ook om de dag rustig en voedzaam te beginnen.
Voor veel Thai is Khao Tom een gerecht dat troost en kracht biedt. In het zuiden van Thailand, rond Phuket, wordt het vaak geserveerd aan zieke familieleden of ouderen. De combinatie van gember, knoflook en lichte bouillon heeft een helende werking: verwarmend, kalmerend en goed voor de spijsvertering.
De variant met varkensgehakt, Khao Tom Moo, is de meest geliefde. Kleine, zachte gehaktballetjes garen direct in de bouillon, wat de soep een delicate hartigheid geeft. Door er verse chili aan toe te voegen, krijgt het gerecht precies dat beetje warmte dat zo kenmerkend is voor de Thaise keuken. Deze rijstsoep is mild, voedzaam en goed verteerbaar – een gerecht dat symbool staat voor zorg, gezondheid en warmte binnen de familie.
Bereidingstijd
ongeveer 45 minuten
Portie
2 royale kommen
Ingrediënten
Soepbasis
550 ml kippenbouillon
250 ml water (meer naar behoefte)
350 g gekookte jasmijnrijst (langkorrelige Thaise rijst)
2 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld arachide of zonnebloemolie)
5 tenen knoflook, fijngehakt (ongeveer 1½ eetlepel)
2 cm verse gember, geschild en fijngehakt (ongeveer 2 eetlepels)
Gehaktballetjes
115 g varkensgehakt (of half-om-half gehakt)
1 eetlepel sojasaus
½ verse rode chilipeper, heel fijn gesneden (meer naar smaak)
Overig
1-2 ei (optioneel)
1 theelepel sesamolie (optioneel)
Garnering
2 lente-uitjes, fijngesneden
2 eetlepels verse koriander, grof gehakt
fijn gesneden rode chilipeper naar smaak
Bereidingswijze
Breng in een ruime pan de kippenbouillon, het water aan de kook en voeg dan de al eerder gekookte rijst toe. Zet daarna het vuur lager en laat zachtjes pruttelen terwijl je de rest bereidt.
Verhit in een kleine koekenpan één eetlepel olie op middelhoog vuur tot deze glanst. Voeg de knoflook en gember toe en bak ze 1 à 2 minuten tot ze goudgeel en geurig zijn. Let erop dat ze niet verbranden. Schep de helft uit de pan en bewaar die voor de garnering; de rest gaat in de soep.
Meng in een kom het gehakt met de sojasaus en de fijn gesneden chilipeper. Draai hier kleine balletjes van, ter grootte van een walnoot. Voeg de balletjes direct toe aan de zacht kokende soep en laat ze in 5 à 7 minuten gaar worden.
Laat de soep zachtjes doorkoken tot de rijstkorrels iets openbarsten en ongeveer anderhalf keer zo groot zijn geworden. De soep hoort een lichte, gebonden structuur te hebben – dikker dan bouillon, maar dunner dan pap.
Breng de soep opnieuw aan de kook, breek eventueel een ei boven de pan en roer kort door of voeg een ei toe aan de kom zoals op de foto. Besprenkel met sesamolie en schep de soep in kommen. Garneer met de achtergehouden knoflook en gember, lente-ui, koriander en extra chili naar smaak.
Serveeradvies
Khao Tom wordt in Thailand vaak als ontbijt gegeten, maar ook als lichte avondmaaltijd of wanneer het lichaam rust nodig heeft. Laat de soep niet te lang staan, want dan dikt ze in en het ei gaat stollen. Met een scheutje extra bouillon of water maak je haar weer soepig.
Deze rijstsoep met zachte gehaktballetjes, chili, gember en knoflook is mild pittig, geurig en herstellend – ideaal op dagen waarop je lichaam om warmte vraagt.





