Home Recepten Het Waterford Blaa recept

Het Waterford Blaa recept

door Peter Eemsing
1 reageer 3,8K views
Waterford Blaa

Ineens is het een hype om Irish Waterford Blaa broodjes te bakken. Op alle broodbak fora in Nederland zijn ze aan het blaa’en en blaaten over dit lekkere broodje. Een Irish waterford Blaa is een luchtig wit broodje wat in Ierland erg populair is. Het is een luchtig wit soort van hamburger broodje die je als ontbijt of lekker als snack tussendoor eet. Er bestaan veel verschillende recepten, met actieve gist en met gedroogde gist. Deze variant werkt bij mij goed.

Kneed gewoon met de hand of neem een keukenmachine die een kilo deeg kan kneden. De meeste machine’s kunnen maar 500 gram bloem aan, en zeker de goedkopere en minder krachtige keukenmachine’s stuiteren van je aanrecht af met deze hoeveelheid. Wij gebruiken in dit recept een Wartmann keukenmachine die 1 kg goed aankan. Voor grotere hoeveelheden werken we met de Ankarsrum. Van zowel Wartmann & Ankarsrum zijn we dealer. De echte fanatieke broodbakker gebruikt vaak een echte kneder die je kan vinden bij bakkerijwereld.

Je hebt nodig voor de Waterford Blaa broodjes

  • 14 gram droge gist
  • 1 Theelepel suiker
  • 140 ml warm water rond de 30 graden voor de gist starter
  • 300 ml warm water rond de 30 graden voor je deeg
  • 780 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Bereiding Blaa’s

Neem een smalle hoge beker en doe daar de 140 ml water in met de suiker en gist en roer goed door. Laat 5 minuten staan zodat het lekker begint te bubbelen.

Vermeng met je bloem met het zout en meng even door in je kneder.

Voeg vervolgens je giststarter toe en de rest van het water. Zorg ervoor dat je deeg de kom schoondraait, is het te nat voeg ietsjes bloem bij. Kneed 5 minuten door.

Zet je deeg afgesloten, een uur, op een warme plaats te rijzen. Wij hebben hiervoor een droogoven dat gaat altijd makkelijker.

Vervolgens druk je de lucht uit je deeg en laat je het nog eens 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen. Zie video Waterford Blaa.

Verdeel je deeg in twee stukken en maak daar een rol van. Bol de broodjes op, zie video, en leg ze met wat afstand in je bakvorm. Je kan hier ook prima een ronde vorm voor gebruiken. Wij maken de Waterford Blaa zelfs in de vorm van een kerstboom tijdens kerst met een bakje kaas erbij.

Laat vervolgens nog eens 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats en verwarm je oven voor op 210 graden, boven en onder warmte. Voor het bakken bestrooi je ze met bloem. Let op het is de bedoeling dat ze licht aankleuren en dat de bloem wit blijft!

Eet smakelijk! Je Waterford Blaa is heerlijk met roomboter of olijfolie, uitgebakken spek, lekker chocolade hagelslag of gewoon met peper, olie en zout.

Je kan ze het beste in een luchtdichte doos bewaren, ongeveer 3 dagen. Ook is het lekker om ze weer even op te piepen in de oven. Je kan ze ook goed invriezen maar dan zijn ze minder fluffy.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

1 reageer

Agnes 3 mei 2020 - 22:39

Waterford Blaa In dit recept wordt gesproken over een giststarter met actieve gistkorrels. In Nederland komt deze gistsoort niet voor althans is niet gebruikelijk wij kennen instant gist en dat mag je gewoon bij de bloem doen zonder te weken in Melk of water. Gist aan de ene kant van je kom, zout aan de andere kant op het meel of de bloem vocht erbij en dan roeren en kneden. De hoeveelheid water wat je voor het weken van de gist zou gebruiken wel voorzichtig beetje bij beetje toevoegen zoveel of zo weinig dat je deeg mooi soepel wordt en makkelijk van de kom los komt. Het ene meel kan meer vocht opnemen dan het andere.

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...