Guancia di vitello brasate in salsa di vino rosso, oftewel gestoofde kalfswangen in rode wijnsaus, is een rijk en smaakvol Italiaans gerecht. Dit recept kan je ook heel goed in een slow- of pressurecooker maken.
Kalfswangen zijn een ware lekkernij vanwege hun unieke textuur en smaak. Dit stuk vlees, afkomstig uit de wang van het kalf, is van rijk aan bindweefsel. Tijdens het langzame kookproces smelt dit bindweefsel, wat resulteert in een uitzonderlijk mals en sappig stuk vlees. De smaak van kalfswangen is subtiel en verfijnd, wat ze onderscheidt van meer gangbare stukken vlees. Hun vermogen om smaken uit marinades en sauzen te absorberen maakt ze bovendien veelzijdig in de keuken.
Hier is een recept kalfswangen in een rode wijnsaus voor 4 personen:
Ingrediënten kalfswangen in rode wijnsaus:
4 kalfswangen schoongemaakt
Zout en zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
2 wortels, in blokjes
2 stengels bleekselderij, in blokjes
4 teentjes knoflook, fijngehakt
500 ml rode wijn (bij voorkeur een Italiaanse rode wijn zoals Chianti)
500 ml kalfsbouillon
2 laurierblaadjes
Enkele takjes verse tijm
Enkele takjes verse rozemarijn
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel bloem
Boter
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 150°C.
Bestrooi de kalfswangen aan beide kanten met zout en peper.
Bereiding:
Aanbraden: Verhit de olijfolie in een grote ovenvaste braadpan op middelhoog vuur. Braad de kalfswangen aan beide kanten goudbruin aan, ongeveer 2-3 minuten per kant. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
Groenten aanbakken: In dezelfde pan, voeg de ui, wortels, bleekselderij en knoflook toe. Bak tot de groenten zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
Tomatenpuree en bloem: Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut mee. Strooi de bloem over de groenten en roer goed door, bak dit ook een minuut mee om de bloemsmaak te verminderen.
Deglaceren: Blus af met de rode wijn, roer goed om alle aangebakken restjes los te maken. Laat het mengsel 2-3 minuten koken tot de wijn iets is ingekookt.
Stoven: Voeg de kalfsbouillon, laurierblaadjes, tijm en rozemarijn toe. Breng het mengsel aan de kook. Leg de kalfswangen terug in de pan. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie.
Oven: Zet de braadpan in de voorverwarmde oven en laat de kalfswangen 2,5 tot 3 uur stoven, of tot ze zeer mals zijn.
Saus afmaken: Haal de braadpan uit de oven en til de kalfswangen eruit. Zeef de saus om de groenten en kruiden te verwijderen. Zet de pan terug op het vuur en laat de saus indien nodig inkoken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper. Voeg een klontje boter toe voor een rijke glans en smaak.
Serveren: Leg de kalfswangen op borden, schenk de saus erover en serveer direct. Lekker met aardappelpuree, risotto of polenta en een groene salade of gestoofde groenten.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20 minuten
Aanbraden: 15 minuten
Oven-slowcooker: 2,5 tot 3 uur (pressure cooker 45 minuten)
Saus afmaken: 10 minuten
Totale tijd: Ca. 3 tot 3,5 uur (pressure cooker 1,5 uur)