Home Recepten Griekse Bifteki burgers

Griekse Bifteki burgers

door Peter Eemsing
183 views
Griekse Bifteki burgers

Deze authentieke Griekse Bifteki burgers uit Griekenland heeft iedereen wel eens gegeten op hun vakantie eiland. Je kan ze met lamsgehakt maken of met gemengd gehakt. Dit recept is gemaakt met lamsgehakt die we zelf hebben gedraaid vanuit een lamsbout. De ingrediënten zijn per 500 gram vlees. Mocht je lamsbout zwaarder zijn pas je natuurlijk de ingrediënten aan.

Het geheim is dat de knoflook en de uien eigenlijk helemaal tot puree gemalen worden zodat de smaken goed in het vlees trekken. Ik maak mijn gehakt vaak een dag van te voren zodat de smaken er lekker in kunnen trekken. Je maakt de hamburgers vervolgens met een hamburgerpers of een uitsteek vorm.

In het authentieke recept gebruik je nog een gewelde boterham met melk die je dan verkruimeld door je gehakt heen. Als je vlees vet genoeg is laat je dit achterwege, is je gehakt vrij droog dan doe je dit wel. Onze lamsbout was lekker vet dus wij laten het op het filmpje achterwege.

Wij bakken deze hamburger op onze Ofyr maar dit kan natuurlijk ook prima op een kamado of weber bbq gemaakt worden. En gaat het ineens regenen? Dan bak je ze gewoon in een grillpan!

Ingrediënten Griekse Bifteki burgers

  • 1 uit heel fijn gesnipperd of tot puree gehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel fijngehakte peterselie
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • halve theelepel gemalen komijnpoeder
  • zout en peper naar smaak

Bereiding burgers

Meng alle kruiden en het gehakt goed en laat het liefst een nachtje in de koeling staan. Gebruik een uitsteek vorm of een hamburgerpers om ze te vormen. Leg ze aan de kant op een bakpapiertje zodat ze niet gaan kleven aan elkaar. Een hamburger weegt ongeveer 100-125 gram per stuk. Je kan natuurlijk ook hele grote maken.

Je bakt ze ongeveer 2-3 minuten per kant en zorgt ervoor dat de buitenkant lekker knapperig is en de binnenkant lekker mals.

Garnering hamburgers

Je kan de hamburgers toppen met wat fijngesneden salade, tomaat, fijn gehakte feta en natuurlijk een lekkere klodder zelf gemaakte tzaziki erover heen. Doe lekker op een bolletje die je even aan twee kanten aangrilt of serveer gewoon met pita brood.

In onderstaand filmpje zie je de eerste hamburger die opgemaakt gaat worden als de Griekse Bifteki burgers. De tweede hamburger uit het filmpje is gewoon met rundergehakt en Europese topping.

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...