Home Recepten Gelakte Parelhoenbout van de BBQ met Sinaasappelsaus

Gelakte Parelhoenbout van de BBQ met Sinaasappelsaus

door Peter Eemsing
0 reageer 139 views
Gelakte Parelhoenbout

Gelakte Parelhoenbout van de BBQ met Sinaasappelsaus. Parelhoen heeft een zachte, ietwat wildachtige smaak die sommige mensen omschrijven als een kruising tussen kip en fazant. Het vlees is magerder dan dat van een kip en heeft een fijnere textuur. Parelhoen leent zich goed voor een breed scala aan bereidingen van grillen tot stoven en kan met veel ingrediënten worden gecombineerd.

De parelhoen is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en werd daar al eeuwenlang gehouden voordat het naar Europa en andere delen van de wereld werd gebracht. In de vroege geschiedenis werden parelhoenders al in het oude Rome en Griekenland, niet alleen vanwege hun vlees, maar ook vanwege hun luidruchtige gedrag, wat ze populaire huisdieren en waakhonden maakte. Sinaasappel en parelhoen gaan goed samen, dit gerecht heb ik gemaakt voor op de bbq maar je kan het ook heel goed in je oven maken.

Ingrediënten Gelakte Parelhoenbout voor 4 Personen:

Voorbereiding 1 uur

Grillen en aflakken 40 minuten

Voor de parelhoenbout:

4 parelhoenbouten

4 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en versgemalen zwarte peper

4 eetlepels olijfolie

2 theelepels rozemarijn, fijngehakt

2 theelepels tijm, fijngehakt

Voor de gelakte sinaasappelsaus:

Sap van 3 grote sinaasappels

Zeste van 2 sinaasappels

4-5 eetlepels honing of bruine suiker (afhankelijk van gewenste zoetheid)

2 eetlepels Dijon mosterd

2 eetlepels sojasaus

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

Optioneel: een snufje chilivlokken voor wat pit

Bereidingswijze:

Parelhoenbout Marineren: Meng de knoflook, zout, peper, olijfolie, rozemarijn en tijm in een grote kom. Wrijf de parelhoenbouten in met dit mengsel en laat ze minstens 1 uur marineren in de koelkast.

Voorbereiden van de BBQ: Verwarm je BBQ voor op middelhoog vuur.

Gelakte Sinaasappelsaus: Terwijl de BBQ opwarmt, maak je de gelakte sinaasappelsaus. In een pannetje, meng het sinaasappelsap, de sinaasappelzeste, honing of bruine suiker, mosterd, sojasaus en knoflook. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen tot het met ongeveer de helft is ingedikt en een stroperige consistentie heeft. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat chilivlokken. Zet opzij.

Parelhoenbout Grillen: Haal de parelhoenbouten uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen. Begin met het grillen van de parelhoenbouten op de BBQ. Na ongeveer 10 minuten grillen, bestrijk je de parelhoenbouten royaal met de gelakte sinaasappelsaus. Draai de bouten regelmatig om en blijf ze lakken met de saus, tot ze volledig gaar zijn en een mooie goudbruine, glanzende afwerking hebben (ongeveer 20-25 minuten in totaal).

Serveren: Leg de gelakte parelhoenbouten op borden. Serveer met je favoriete BBQ bijgerechten, zoals gegrilde groenten of een frisse salade.

Tip: Je kunt ook wat verse kruiden zoals peterselie of koriander over de parelhoenbouten strooien voor wat extra kleur en smaak.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...