Home Recepten Gegrilde Beef Kebab

Gegrilde Beef Kebab

door Peter Eemsing
0 reageer 118 views
Gegrilde beef Kebab

Gegrilde beef Kebab is een gerecht wat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het woord “kebab” zelf is Perzisch en betekent letterlijk “geroosterd vlees”. 

Traditioneel wordt kebab gemaakt door stukjes vlees aan een spies te rijgen en deze boven een vuur te grillen of te roosteren. Lamsvlees is het meest voorkomende vlees dat gebruikt wordt, maar afhankelijk van de regio worden ook andere soorten vlees zoals rund, kip en vis gebruikt. Wij maken hem dit keer met heerlijke runderhaas puntjes.

Je hebt de Turkse shish kebab, waarbij het vlees aan een spies wordt geregen en gegrild. Maar er zijn ook andere variëteiten, zoals de Griekse souvlaki, de Midden-Oosterse shawarma – waarbij het vlees aan een draaiende spies wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden – en de Indiase seekh kebab, waarbij het vlees wordt gekruid, op een spies wordt geregen en vervolgens geroosterd.

Wat ik zo geweldig vind aan kebabs, als je op vakantie bent, zie je het bijna overal als straatvoedsel, vaak geserveerd in een plat broodje met sauzen en groenten. Bij het grillen van deze kebabs, die je trouwens ook heel makkelijk in een oven, pan, bbq of contactgrill kan maken, waan ik me bij het vrijkomen van de geur, even terug in het midden-oosten.

Benodigdheden gegrilde beef kebab:

500 gram runderhaaspuntjes

1 halve bol  knoflook bol

1 halve bol knoflook fijngehakt

1 rode ui in ringen

4 grote aardappelen

4 tros tomaten

2 eetlepels olijfolie

Zout en peper naar smaak

1 theelepel rozemarijn

Houten spiesen, voorgeweekt in water

Optioneel knoflooksaus

Stappen:

Begin met de marinade voor de runderhaaspuntjes. Meng in een kom de gehakte knoflook, olijfolie, rozemarijn, zout en peper. Voeg de runderhaaspuntjes toe en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met de marinade. Laat dit minstens 60 minuten intrekken.

Terwijl de runderhaaspuntjes marineren, bereid je de groenten en aardappelen voor. Was de aardappelen grondig en snijd ze in hapklare stukken. Doe de aardappelen in een pan met water en breng ze aan de kook. Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn, maar nog steeds stevig. Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.

Verwarm je grill, oven of bbq etc alvast voor.

Rijg de gemarineerde runderhaaspuntjes aan de voorgeweekte spiesen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de stukjes vlees, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Lees hieronder ook de tip! 

Plaats de spiesen, de halve knoflook bol, de ui-ringen, trostomaatjes en de gekookte aardappelen op de grill. Bestrijk de groenten, tomaatjes en aardappelen met een beetje olie en bestrooi ze met zout en peper.

Grill de kebabs, knoflook, ui en aardappelen tot ze goed gekarameliseerd en gaar zijn. Draai ze regelmatig om een gelijkmatige garing te waarborgen. Dit kan ongeveer 7-10 minuten duren, afhankelijk van de hitte van je grill.

Als alles gaar en mooi gegrild is, haal je de items van de grill en laat je ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Serveer je runderhaas kebab met de gegrilde knoflook (knijp de zachte, gegrilde knoflook uit de schil), gegrilde ui en gegrilde aardappelen. Een lekkere zelfgemaakte knoflook saus kan je ook op onze website vinden.

Tip:

Runderhaas is een zeer mals stuk vlees en kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van hoe je het vlees wilt hebben (van rood tot goed doorbakken). De kerntemperatuur die je nastreeft, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele richtlijnen:

Rauw/Rood (Rare): Een kerntemperatuur van ongeveer 48-52°C

Medium Rare: Een kerntemperatuur van ongeveer 55-60°C

Medium: Een kerntemperatuur van ongeveer 60-65°C

Medium Well: Een kerntemperatuur van ongeveer 65-70°C

Goed Doorbakken (Well Done): Een kerntemperatuur van ongeveer 70-75°C

Houd er rekening mee dat vlees nog even doorgaart nadat het van het vuur is gehaald, dus het kan handig zijn om het vlees van het vuur te halen wanneer het een paar graden onder de gewenste kerntemperatuur is.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...