Home Recepten Een ‘lattice’ boerenappeltaart

Een ‘lattice’ boerenappeltaart

door Peter Eemsing
0 reageer 158 views
Een 'lattice' boerenappeltaart

Een ‘lattice’ boerenappeltaart. Bij het maken van een appeltaart verwijst “lattice” naar de decoratieve bovenkant voor de taart die is gemaakt door de deegstrips in een kruispatroon of ruitvormig patroon over de vulling van de taart te plaatsen. Deze deegstrips kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst, waardoor een soort roosterwerk of traliewerk ontstaat.

Om een lattice-top voor een appeltaart te maken, rol je het taartdeeg uit tot een dunne plak en snijd je deze in lange, smalle strips. Vervolgens leg je de helft van de strips horizontaal over de vulling van de taart en leg je de andere helft verticaal over de horizontale strips, waardoor een roosterachtig patroon ontstaat. Je kunt de uiteinden van de strips naar beneden drukken om ze aan de rand van de taart vast te maken.

Het maken van een lattice-top geeft de appeltaart niet alleen een mooie en aantrekkelijke uitstraling, maar helpt ook bij het ventileren van de taart tijdens het bakken, zodat de vulling goed gaar wordt en de korst knapperig en goudbruin wordt.

Ingredienten voor een ‘lattice’ boerenappeltaart

Ingrediënten

Voor de Taartbodem en Lattice:

 • 300 gram bloem
 • 150 gram koude boter, in blokjes
 • 50 gram suiker
 • 1 ei
 • Snufje zout
 • 2-3 eetlepels koud water

Voor de Vulling:

 • 6 grote appels, geschild, ontkernd en in dunne plakjes
 • 100 gram suiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 2 eetlepels bloem
 • Sap van een halve citroen

Instructies

Deeg Bereiden:

 1. Mengen: Meng in een grote kom de bloem, suiker en een snufje zout. Voeg de koude boter toe en meng het met je vingers tot een kruimelige textuur.
 2. Ei en Water Toevoegen: Voeg het ei toe en meng. Voeg geleidelijk koud water toe totdat het deeg samenkomt. Kneed niet te veel.
 3. Rusten: Verdeel het deeg in twee delen 1/3 – 2/3 (één iets groter voor de bodem), vorm er schijven van, wikkel in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Appelvulling Bereiden:

 1. Appels Mengen: Meng in een andere kom de appelplakjes met suiker, kaneel, nootmuskaat, bloem en citroensap. Laat dit even staan.

Taart Assembleren:

 1. Oven Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Taartbodem: Rol het grotere stuk deeg uit op een bebloemd oppervlak tot het groot genoeg is om je taartvorm te bedekken. Leg het in de vorm en druk zachtjes aan.
 3. Vulling Toevoegen: Verspreid de appelvulling gelijkmatig over de bodem.
 4. Lattice Maken: Rol het kleinere stuk deeg uit en snijd in lange repen. Weef deze repen over de vulling om een lattice (vlechtwerk) patroon te maken. Snijd overtollig deeg weg en druk de randen aan.
 5. Bakken: Bak de taart 45-60 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de korst goudbruin is en de appels zacht zijn.
 6. Afkoelen: Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Serveer je lattice boerenappeltaart eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom

Om te controleren of een appeltaart gaar is, kan je de volgende methoden gebruiken:

Priktest: Gebruik een tandenstoker, een dun mes of een satéprikker om in het midden van de taart te prikken. Als de tandenstoker er schoon uitkomt zonder deegresten of vloeibare vulling, is de taart gaar.

Korstkleur: Kijk naar de kleur van de korst. Een perfect gegaarde appeltaart heeft een goudbruine korst. Als de korst nog bleek is, moet de taart langer bakken.

Tijdsduur: Volg de aangegeven baktijd in het recept als richtlijn. Dit geeft je een idee van wanneer de taart waarschijnlijk klaar zal zijn. Houd er echter rekening mee dat oventemperaturen kunnen variëren, dus gebruik de priktest en korstkleur als de definitieve indicatoren.

Vulling: Controleer de appeltaart op de vulling. Als de appels zacht zijn en de vulling borrelt en pruttelt, is de taart waarschijnlijk gaar. Zorg ervoor dat de vulling niet te vloeibaar is; het moet stevig zijn maar nog wel sappig.

Geur: Een andere aanwijzing is de geur. Als je de heerlijke geur van gebakken appels en specerijen ruikt, is de kans groot dat de taart klaar is.

Houd er rekening mee dat appeltaarten blijven garen nadat ze uit de oven zijn gehaald vanwege de resterende warmte in de vulling. Daarom is het belangrijk om de taart niet te lang in de oven te laten staan om te voorkomen dat deze te gaar wordt.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...