Home Recepten Boeren erwtensoep – snert

Boeren erwtensoep – snert

door Christa Dreef
5430 views
erwtensoep

Bij koud weer krijg ik altijd zin om een grote pan met erwtensoep – snert te maken. Wij hebben nogal eens aanloop aan huis en het voordeel van zo’n grote pan soep is dat er genoeg eten voor iedereen is, ook voor onverwachte gasten of je houdt genoeg over om in te vriezen voor dagen dat je even geen tijd hebt om te koken. Je kunt met deze pan soep zeker 15 personen te eten geven. Je maakt hiermee namelijk 8-10 liter soep

Vroeger maakte mijn moeder bij de erwtensoep altijd drie in de pan, heerlijk met een beetje poedersuiker erop. Het combineert (al zou je dat niet zeggen) geweldig met erwtensoep. Probeer het zelf maar eens! Deze erwtensoep verkopen wij ook altijd op de Spirit of Winter, betoverende buitenfait.

Ingrediënten boeren erwtensoep – snert :

500 gram buikspek
500 gram varkenskrabbetjes
4 gedroogde laurierblaadjes
1 eetlepel zout
1 eetlepel zwarte peper
Verse selderij (15 gram)
Verse peterselie (15 gram)
3 flinke preien
3 flinke uien
4 winterwortels van normale grootte
1 knolselderij
1 kilo spliterwten
4 liter water
3 rookworsten (van 375 gram)
1 eetlepel cornicabra olie

Bereidingswijze boeren snert:

Hak de uien, wortel. prei en knolselderij in stukjes (ik gebruik daar voor mijn Magimix). Doe een eetlepel olie in de pan (neem een heel grote soeppan) en bak dan het vlees goed aan. Voeg dan vervolgens de ui, de wortel, de prei en de knolselderij toe en giet het water erbij. Knip de selderij en persolie erover en voeg de laurier  (ik doe die altijd in een kruidenbasket die ik eruit vis als de soep klaar is), het zout en peper toe.  Tot slot voeg je de spliterwten toe. Breng aan de kook, roer dan een beetje door maar laat het vlees onderin de pan liggen en laat de soep tenminste 4 uur op een klein pitje pruttelen. Roer af en toe een beetje door.

Na vier uur vis je het vlees en losse botjes uit de pan (dat is wel wat werk, maar gaat prima met een vergietzeef). Snijd het vlees in stukjes of trek het met een vork uit elkaar. Stamp met een aardappelstamper even door de soep zodat de wat grotere stukken groente fijn worden. (Niet met een pureerstaaf doen, want dan wordt e.e.a. veel te fijn en dat wil je niet)

Voeg dan het vlees weer toe. Doe er vervolgens de in plakjes gesneden rookworsten toe en zet de soep weer op een kleine pit. Met een klein half uurtje is je soep klaar kan de soep opgediend worden.

Lekker met drie in de pan, klik hier

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...