Home Recepten Doperwtensoep

Doperwtensoep

door Christa Dreef
0 reageer 1,8K views
doperwtensoep

Met dit basis recept voor doperwtensoep kun je alle kanten op, afhankelijk van de wijze waarop je het afmaakt. Voeg je uitgebakken spekjes en kervel toe, dan heb je een prachtig najaars- en/of wintersoepje, voeg je limoenschil, limoensap, munt en wat Hollandse garnalen toe dan heb je een prachtig voorjaarssoepje. Neem diepgevroren doperwten, die zijn gezonder dan de verse.

Doperwten koop je in de wintertijd altijd bevroren of in een potje. Wie kent ze niet de hakpotjes met een worteltje erbij. Wij hebben altijd in onze vriezer wel een zak met bevroren doperwtjes liggen want vanaf mei zijn pas weer de verse doperwten beschikbaar.

Doperwten zijn erg gezond. Ze bevatten vezels, vitamine C, Kalium, ijzer, B- vitamines en foliumzuur. Bevroren doperwten zijn gek genoeg vaak gezonder dan verse. Dit komt doordat de erwten na het oogsten, plukken en schillen binnen twee uur worden ingevroren. Hierdoor blijven voedingsstoffen bewaard. 

Een verse doperwt wordt vaak pas na ongeveer drie dagen gegeten(plukken, inpakken, distributie etc). Tijdens deze dagen verliest de erwt langzaam maar zeker een aantal voedingsstoffen.

Erwten mogen niet rauw gegeten worden, omdat ze een giftige stof bevatten die door verhitten onschadelijk wordt. Erwten uit pot, blik en diepvries zijn dus niet meer rauw.

Verse doperwten moet mooi fris, helder groen en stevig aanvoelen. Knijp zachtjes in de peulen om te controleren of de peulen vol met erwten zitten. Controleer, of ze geen bruine vlekjes bevatten.

Bewaar de peulen/ of gedopte erwten in de groentelade in de koelkast. Daar zijn ze ongeveer 4-5 dagen houdbaar. Je kunt vers gedopte erwten ook invriezen. Door ze kort even te blancheren. De peulen zijn kwetsbaar, en er worden daarom vrij veel bestrijdingsmiddelen gebruikt op niet-biologische varianten. Dit geldt helaas ook voor niet biologische varianten uit pot/ blik en diepvries, dus als je de keus hebt, neem dus de biologische doperwten.

Ingrediënten doperwtensoep

  • 400 gram biologische doperwten (diepvries of vers)
  • 2 sjalotjes
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 3 knoflooktenen
  • 2 takjes munt
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel hojiblanca olie

Bereidingswijze doperwtensoep:

Hak de sjalotjes, munt, spekblokjes en knoflook fijn. Ik gebruik daarvoor lekker gemakkelijk mijn mini magimix. Doe de olie in de soeppan, verwarm en voeg dan de fijngehakte sjalotten, knoflook en spekjes toe. Braad een kleine 3 minuten aan in de olie en roer af en toe. voeg dan de doperwten toe en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Serveren in een klein glaasje en geef er wat bakjes met fijngesneden gebakken spekjes, garnalen, rasp van limoenschil, sap van limoen, fijngesneden munt en kervel en wat Hollandse garnalen bij, zodat je gasten zelf naar smaak e.e.a. kunnen toevoegen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...