Chicken Malai Tikka is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de koninklijke keukens van Noord-India. De naam “Malai” verwijst naar de romigheid van de marinade, terwijl “Tikka” betekent dat de kip in stukken wordt gesneden en gegrild. Dit gerecht staat bekend om zijn zachte, sappige textuur en milde smaak, perfect in balans met specerijen en een subtiele rokerige toets van het grillen.
Met dit recept creëer je gemakkelijk deze Indiase klassieker in je eigen keuken.
Ingrediënten Chicken Malai Tikka (voor 2 personen)
400 gram kipfilet (in blokjes van 2-3 cm)
100 ml dikke yoghurt (Griekse yoghurt werkt goed)
50 ml slagroom (of kookroom)
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (optioneel, voor extra romigheid)
1 eetlepel gember-knoflookpasta
1 groene chilipeper, fijngehakt (of minder, naar smaak)
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel kardemompoeder
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel olie (voor het grillen)
Zout naar smaak
Optioneel: verse koriander en citroenpartjes voor serveren
Bereiding
1. Marineren
Doe de yoghurt, slagroom, Parmezaanse kaas, gember-knoflookpasta, groene chilipeper, garam masala, komijnpoeder, korianderpoeder, kardemompoeder, limoensap en een snufje zout in een kom. Meng alles goed.
Voeg de kipfiletblokjes toe aan de marinade. Zorg ervoor dat de marinade de kip volledig bedekt.
Laat de kip minstens 2 uur marineren in de koelkast, maar bij voorkeur een hele nacht voor de beste smaak.
2. Grillen
Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (ongeveer 30 minuten).
Rijg de kipstukjes aan metalen of houten spiesjes (laat houten spiesjes eerst 30 minuten weken in water om te voorkomen dat ze verbranden).
Verhit een grillpan, contactgrill, barbecue, of oven met grillstand op hoge temperatuur. Bestrijk de grillpan of het rooster licht met olie.
Grill de kip 4-5 minuten per kant tot de stukjes gaar zijn, een mooie rokerige kleur hebben en licht gekarameliseerd zijn.
3. Serveren
Serveer de Chicken Malai Tikka heet, gegarneerd met verse koriander.
Voeg citroenpartjes toe om eroverheen te knijpen.
Combineer het gerecht met munt-yoghurtsaus en naanbrood of basmatirijst.
Bereidingstijd
Marineren: minimaal 2 uur
Grillen: 15 minuten