Waar men in Frankrijk bekend staan om hun ‘Canard à l’Orange’ vind je op de Engelse kerstmenu’s vaak ‘Duck Legs with Apple-Cider Glaze’. Dit is een feestelijk en traditioneel gerecht voor de feestdagen en combineert de rijke smaak van eend met de zoetheid van appels en de diepte van cider. Hier is een heerlijk recept voor twee personen:
Ingrediënten Canard à l’Orange:
2 eendenbouten
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 appels, geschild, ontdaan van klokhuis en in partjes
2 eetlepels boter
2 eetlepels bruine suiker
150 ml kop appelcider
1 theelepel verse tijmblaadjes (of ½ theelepel gedroogde tijm)
2 laurierblaadjes
Optioneel peterselie voor garneren.
Bereiding:
Eendenbouten Voorbereiden (10 minuten):
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestrooi de eendenbouten met zout en peper.
Eend Bakken (15 minuten):
Bak de eendenbouten in een ovenvaste pan op middelhoog vuur tot ze aan beide kanten goudbruin zijn, ongeveer 7-8 minuten per kant.
Appels en Cider Toevoegen (5 minuten):
Haal de eendenbouten uit de pan en zet apart.
Voeg boter, bruine suiker, appelpartjes, cider, tijm en laurierblaadjes toe aan dezelfde pan. Roer om de suiker op te lossen en de appels te bedekken met het mengsel.
Eend Ovenroosteren (1 uur – 1 uur en 30 minuten):
Leg de eendenbouten terug in de pan, bovenop de appels.
Rooster in de oven voor ongeveer 1 uur tot 1 uur en 30 minuten, of totdat de eend goed gaar is en de appels zacht en gekarameliseerd zijn.
Blijf goed controleren of de eend niet te droog aan het worden is.
Serveren:
Serveer de eendenbouten warm, gegarneerd met de gekarameliseerde appels en bedruip met het ciderglazuur uit de pan en garneer met peterselie.
Serveer met bijgerechten zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse groene salade voor een complete en feestelijke maaltijd.