Home Recepten Butter Chicken Curry

Butter Chicken Curry

door Peter Eemsing
0 reageer 143 views
Butter Chicken Curry

Weet je dat boter kip curry, ook wel bekend als “Butter Chicken Curry” of “Murgh Makhani” in het Hindi, een waanzinnig populair gerecht is in de Indiase keuken. Je serveert de Butter Chicken met naanbrood en/of rijst.

De oorsprong van boter kip curry ligt in het noorden van India, meer specifiek in de stad Delhi. Men zegt dat het gerecht voor het eerst werd gemaakt in de jaren 1950 in een restaurant genaamd Moti Mahal. Dit restaurant was beroemd om zijn tandoori kip, een gerecht waarbij kip, gemarineerd in yoghurt en kruiden, wordt geroosterd in een hete kleioven. Butter chicken zou zijn ontstaan toen de chefs de overgebleven marinade van de tandoori kip begonnen te mengen met tomaten en boter om zo een nieuwe saus te creëren. Deze saus werd vervolgens gebruikt om stukjes tandoori kip in te sudderen en zo ontstond de boter kip curry.

Je maakt dit gerecht traditioneel in een Balti pan, ook wel bekend als een Karahi, dit is een soort dikke, ronde, metalen kookpan die vaak wordt gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. Balti, wat ’emmer’ betekent in Hindi, verwijst naar de vorm van de pan, die lijkt op een stalen of ijzeren emmer. Maar in een wok kan je ook prima deze Butter Chicken Curry maken.

Ingrediënten Butter Chicken Curry voor 4 personen:

400 gram kippendijen

1 grote ui

2 teentjes knoflook

1/2 eetlepel geraspte verse gember

1 zakje kant-en-klare butter chicken kruidenmix

200 gram tomatenblokjes (blik)

100 ml kookroom

50 gram ongezouten boter

Zout naar smaak

Rijst of naambrood om te serveren

Instructies:

Begin met het snijden van de kipfilet in blokjes.

Snijd vervolgens de ui en knoflook fijn. Verhit de helft van de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en fruit deze tot ze zacht en geurig zijn.

Voeg nu de kipblokjes toe aan de pan. Bak ze tot ze aan alle kanten bruin zijn.

Strooi de kant-en-klare butter chicken kruidenmix over de kip en roer goed om ervoor te zorgen dat alle stukjes kip bedekt zijn met de kruiden. Laat het een paar minuten bakken zodat de kruiden hun aroma’s kunnen vrijgeven.

Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan. Laat het geheel sudderen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Roer de room en de rest van de boter door de curry. Laat het nog een paar minuten sudderen tot de boter volledig is gesmolten en de saus romig is. Proef en voeg zout toe naar smaak.

Serveer je boterkip curry met rijst of naanbrood.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...