Home Recepten Bulgaarse Moussaka met Aardappelen en Kalfsgehakt – Een Smaakvolle Ovenschotel

Bulgaarse Moussaka met Aardappelen en Kalfsgehakt – Een Smaakvolle Ovenschotel

door Peter Eemsing
0 reageer 135 views
Bulgaarse moussaka

Deze Bulgaarse moussaka met aardappelen, kalfsgehakt, Parmezaanse kaas en knoflook is een heerlijke, hartige ovenschotel die perfect past bij een stevige maaltijd. In tegenstelling tot de meer bekende Griekse moussaka, die laagjes aubergine en rund- of lamsvlees bevat, gebruikt de Bulgaarse variant aardappelen als basis, wat het gerecht eenvoudiger en lichter maakt, maar net zo smaakvol.

Wat de Bulgaarse moussaka echt kenmerkt, is de romige topping van melk en eieren. In dit recept voegen we Parmezaanse kaas toe voor een extra knapperige, hartige bovenlaag. Terwijl de Griekse versie vaak gekruid is met kaneel en andere specerijen, legt de Bulgaarse variant meer de nadruk op de zachte smaken van aardappelen en gehakt.

Ingrediënten voor 2 Personen:

  • 400 g kalfsgehakt
  • 400 g aardappelen, in kleine blokjes
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2-4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 ml volle melk
  • 1 ei
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken
  • Verse peterselie voor garnering (optioneel)

Bereidingstijd:

  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Totale tijd: 1 uur

Bereidingswijze:

  1. Oven Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Aardappelen Voorbereiden: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Kook ze in licht gezouten water gedurende 8-10 minuten tot ze zacht zijn, maar nog stevig. Giet af en zet apart.
  3. Gehakt Bakken: Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg het kalfsgehakt toe en bak het rul in ongeveer 5 minuten. Roer de tomatenpuree, paprikapoeder, tijm, zout en peper erdoor en bak nog 2 minuten.
  4. Moussaka Samenstellen: Vet een ovenschaal licht in met olijfolie. Verdeel de aardappelen gelijkmatig over de bodem. Schep het gehaktmengsel erover en verdeel dit gelijkmatig.
  5. Kaasmengsel Maken: Klop het ei en de melk in een kom los. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de moussaka in de ovenschaal.
  6. Bakken: Strooi de resterende Parmezaanse kaas over de bovenkant. Zet de schaal in de oven en bak 30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
  7. Serveren: Laat de moussaka 5-10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Garneer eventueel met verse peterselie en serveer warm.

Tip: Voeg voor een extra smaakboost een beetje kaneel toe aan het gehaktmengsel, zoals gebruikelijk is in sommige Bulgaarse recepten. Serveer met een frisse salade of een schepje yoghurt voor een uitgebalanceerd gerecht.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...