Home Recepten Atole

Atole

door Christa Dreef
0 reageer 27 views
Atole

Atole is een traditioneel Meso-Amerikaans drankje dat vaak wordt gedronken in Mexico en andere delen van Midden-Amerika. Het wordt gemaakt van maïsmeel, water, suiker en soms melk, en het heeft een romige textuur. Atole kan worden op smaak gebracht met verschillende ingrediënten zoals vanille, kaneel, chocolade of fruit, afhankelijk van de regionale voorkeuren en beschikbare ingrediënten.

“Meso-Amerikaans” verwijst naar de culturele, geografische en historische regio in Midden-Amerika die zich uitstrekt van het huidige Mexico tot delen van Honduras en El Salvador. Het woord “Mesoamerika” is samengesteld uit “Meso”, wat “midden” betekent, en “Amerikaans”, wat verwijst naar het continent. Meso-Amerikaans omvat een diverse groep inheemse culturen en beschavingen die bloeiden vóór de Spaanse verovering van de Amerika’s.

De regio staat bekend om zijn rijke geschiedenis, waarin grote beschavingen zoals de Maya’s, Azteken, Zapoteken en Mixteken bloeiden. Deze culturen hebben belangrijke bijdragen geleverd aan kunst, architectuur, landbouw, astronomie, en andere aspecten van menselijke ontwikkeling. Meso-Amerika wordt vaak beschouwd als een cruciale regio voor de ontwikkeling van de menselijke beschaving in de Nieuwe Wereld.

Hier is een recept voor het maken van 1 liter traditionele Mexicaanse Atole:

Ingrediënten Atole:

 • 1 liter water
 • 150 gram maïsmeel (masa harina)
 • 50 gram bruine suiker (naar smaak)
 • Een snufje zout
 • 250 ml melk
 • 1 kaneelstokje
 • Optioneel: vanille-extract of cacaopoeder voor extra smaak

Bereidingswijze:

 1. Giet het water in een middelgrote pan en breng het aan de kook.
 2. Voeg langzaam het maïsmeel toe aan het kokende water terwijl je voortdurend roert om klontjes te voorkomen.
 3. Voeg de bruine suiker en een snufje zout toe aan de pan en blijf roeren totdat alles goed gemengd is en het mengsel begint te verdikken.
 4. Voeg het kaneelstokje toe aan de pan en laat het mengsel sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 10-15 minuten, terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen.
 5. Voeg de melk toe aan de pan en blijf roeren totdat alles goed gemengd is en de atole de gewenste romige textuur heeft bereikt.
 6. Als je van extra smaak houdt, voeg dan op dit punt vanille-extract of cacaopoeder toe en roer goed door.
 7. Proef de atole en pas indien nodig de zoetheid aan door meer suiker toe te voegen.
 8. Haal de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje.
 9. Serveer de atole warm in kopjes of mokken en geniet van dit traditionele Mexicaanse drankje.

Opmerking: Atole kan worden genoten als ontbijtdrankje of als een warm drankje op koude dagen. Je kunt het ook garneren met een snufje kaneelpoeder of een vleugje gemalen kaneel voor extra smaak.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...