Home Recepten Citroen velouté met ravioli

Citroen velouté met ravioli

door Peter Eemsing
0 reageer 15 views
Citroen velouté met ravioli

Citroen velouté met ravioli. Een velouté is een van de vijf basis sauzen in de klassieke Franse keuken, ook wel bekend als de “moedersauzen”. Het is een lichte saus, gemaakt door een lichte roux (een mengsel van gesmolten boter en bloem) te combineren met een heldere bouillon (kip, vis of groente). De roux dikt de bouillon in tot een gladde, fluweelachtige consistentie, vandaar de naam ‘velouté’, wat ‘fluweelachtig’ in het Frans betekent.


Hier is een eenvoudig recept voor een lichte citroenvelouté die uitstekend zou passen bij ravioli met gekonfijte sjalot en balsamico of een andere ravioli naar keuze.

Recept voor Citroen velouté met Ravioli

Ingrediënten voor de Velouté:
1 eetlepel ongezouten boter
1 eetlepel bloem
250 ml heldere kippen- of groentebouillon, warm
Zout en witte peper naar smaak
Sap van 1/4 citroen
1/2 theelepel fijngeraspte citroenschil

Voor de Ravioli:
1 pak kant-en-klare ravioli met gekonfijte sjalot en balsamico, of een andere naar keuze, voldoende voor twee personen

Bereidingswijze:
Ravioli koken:
Kook de ravioli volgens de instructies op de verpakking. Ze zijn meestal klaar als ze naar de oppervlakte van het kokende water drijven. Giet ze af en houd ze warm.

Citroenvelouté maken:
Smelt de boter in een kleine sauspan op middelhoog vuur.
Roer de bloem erdoor en kook het mengsel al roerend voor 1-2 minuten om een roux te vormen.
Voeg geleidelijk de warme bouillon toe, constant roerend met een garde om klontjes te voorkomen.
Laat de saus op een laag vuur sudderen tot het iets is ingedikt, meestal ongeveer 5-10 minuten.
Roer het een beetje citroensap erdoor, blijf proeven zodat hij niet te zuur gaat worden, en breng op smaak met zout en witte peper.

Serveren:
Verdeel de ravioli over twee borden.
Schep de citroenvelouté over de ravioli.
Optioneel kun je de borden garneren met een paar extra druppels balsamico, wat vers gesneden kruiden zoals peterselie of extra citroenschil voor kleur en smaak.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...