Home Recepten Zwitserse Rösti

Zwitserse Rösti

door Peter Eemsing
2 reageer 57 views
Zwitserse Rösti

Zwitserse Rösti is een traditioneel gerecht dat voornamelijk bestaat uit geraspte en vervolgens gebakken aardappelen. Het wordt vaak beschouwd als een nationaal gerecht van Zwitserland, vooral populair in het Duitssprekende deel van het land. De oorsprong van rösti gaat terug tot de vroege 19e eeuw, waar het oorspronkelijk werd geserveerd als een stevig ontbijt voor boeren in de kantons Bern en Zürich.

In zijn eenvoudigste vorm bestaat rösti uit aardappelen die geraspt en daarna in een koekenpan worden gebakken tot een knapperige koek. Oorspronkelijk werd rösti gemaakt met rauwe aardappelen, maar tegenwoordig worden vaak gekookte aardappelen van de vorige dag gebruikt, wat het gerecht zachter en makkelijker te bereiden maakt. Rösti kan ook variaties bevatten zoals het toevoegen van uien, spek, kaas, appel of verse kruiden.

In Zwitserland wordt rösti gezien als een veelzijdig gerecht dat zowel als bijgerecht bij vleesgerechten als zelfstandig hoofdgerecht geserveerd kan worden. Buiten Zwitserland heeft rösti wereldwijde bekendheid gekregen en wordt het gewaardeerd om zijn eenvoud en veelzijdigheid.

De term “Röstigraben” verwijst naar de culturele en taalkundige scheidslijn in Zwitserland tussen het Duits- en Franstalige deel van het land. De naam, letterlijk vertaald als “rösti-kloof”, is afgeleid van het gerecht rösti, een soort Zwitserse aardappelpannenkoek die populair is in het Duitssprekende deel van Zwitserland. Deze kloof symboliseert de verschillen in mentaliteit en politieke voorkeuren tussen de twee taalgebieden

Recept voor Zwitserse Rösti voor 2-3 Personen


Ingrediënten:
500 gram vastkokende aardappelen
Optioneel 100 gram gerookte spekblokjes
2 eetlepels boter of plantaardige olie
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 1 kleine ui, fijngesneden

Bereidingswijze:


Aardappelen Voorbereiden: (10 minuten + afkoeltijd)
Kook de aardappelen in de schil in licht gezouten water tot ze bijna gaar zijn, maar nog stevig (ongeveer 20-25 minuten). Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Dit kan ook een dag van tevoren gedaan worden.

Aardappelen Raspen: (5 minuten)
Pel de afgekoelde aardappelen en rasp ze grof.

Optioneel Spek Bakken: (5 minuten)
Bak de spekblokjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij. Bewaar het spekvet.

Ui Bakken (Optioneel): (5 minuten)
Als je ui gebruikt, bak deze dan in het spekvet tot ze glazig zijn. Voeg dit vervolgens toe aan de geraspte aardappelen.

Rösti Maken: (15 minuten)
Meng de geraspte aardappelen met de gebakken spekblokjes, zout en peper. Verhit de boter of olie in dezelfde pan. Voeg het aardappelmengsel toe, druk het aan tot een grote koek en laat het op middelhoog vuur bakken tot de onderkant goudbruin en krokant is, ongeveer 7-8 minuten.

Omdraaien: (5 minuten)
Keer de rösti om met behulp van een bord of deksel en bak de andere kant tot deze ook goudbruin en krokant is, nogmaals ongeveer 7-8 minuten.

Serveren:
Serveer de rösti warm. Hij kan zowel als ontbijt, lunch of diner geserveerd worden.

Totale Bereidingstijd: Ongeveer 45 minuten (exclusief afkoeltijd van de aardappelen).

Geef een reactie

2 reageer

Mcj Vonhoff 14 februari 2024 - 09:35

hier maak jij mij heel blij mee 🙏🙏🙏

Reply
Peter Eemsing 15 februari 2024 - 16:24

Graag gedaan !

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...