Home Recepten Zoetzure Flespompoen of Boterpompoen

Zoetzure Flespompoen of Boterpompoen

door Peter Eemsing
2 reageer 1,1K views

De flespompoen is een makkelijke smaakmaker die je op veel manieren kan bereiden. Het vruchtvlees van rijpe en onrijpe vruchten wordt vaak gestoofd, gegrild of gebakken geserveerd. Ook kan het vruchtvlees worden verwerkt in soepen en curry’s, taarten en desserts of worden gepureerd en zoet of zoetzuur worden ingelegd. De flespompoen komt uit de familie van de muskaatpompoen en je kan hem makkelijk herkennen aan zijn gele vlees.

Deze langwerpige pompoen is echt een allemansvriend in je keuken. Omdat de pompoen zo goed vult, wordt deze groente regelmatig gebruikt in gerechten zonder vlees. Pompoen is ook nog eens zeer gezond want hij zit vol met vitamine A, C, D, B12 en ijzer en is door de antioxidanten ook nog eens natuurlijke ontstekingsremmer!

De naam van deze pompoenvariant is geïnspireerd op de vorm. In het Engels noemen ze de flespompoen, butternut squash en dat is niet voor niets, de smaak is boter- en een beetje nootachtig.

Ingrediënten Zoetzure Flespompoen voor 4-8 personen

  • 1 flespompoen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 hele tenen knoflook, wel gepeld
  • Handvol muntblaadjes
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel fijne suiker

Bereiding

Schil en snijd de Flespompoen in plakken van ongeveer 1 centimeter en verwijder de pitten. Mocht je liever blokjes willen kan dat natuurlijk ook.

Verhit de olijfolie op een halfhoog vuur in een gril of koekenpan

Voeg de pompoen en de twee hele tenen knoflook toe in de hete olie en gooi de knoflook weg zodra hij gaat verkleuren. Als je pompoen rondom gaar gebakken is giet je de olie af en haal je de pan van het vuur.

Meng de suiker met de kaneel en bestrooi je pompoen stukken ermee. Vervolgens sprenkel je de witte wijn azijn erover. Dek je pan af en laat de smaken nog even intrekken.

De pompoen kan lauwwarm geserveerd worden. Garneer vlak voor het uitserveren met mag wat fijngesneden munt.

Dit recept gebruiken we ook in onze kookworkshop Italiaanse streekgerechten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

2 reageer

robineden2013 20 december 2020 - 18:51

mijn vader komt van sicilie, en wij maakten dit altijd. ik was het recept en beetje vergeten. alleen wij bakten als de pompoen op een bord gerangschikt was ook nog uien erbij,dit kan in dezelfde pan als je de pompoen in gebakken hebt. zoete uien. en dan aten we dit met honing. ik was vergeten of je nou eerst de suiker of de azijn moest toevoegen.mijn vader is vorig jaar overleden, dus ik kan het hem niet meer vragen.

Reply
Peter Eemsing 21 december 2020 - 11:49

Hoi Robin,
Meng de suiker met de kaneel en bestrooi je pompoen stukken ermee. Vervolgens sprenkel je de witte wijn azijn erover. Dek je pan af en laat de smaken nog even intrekken.

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...