Home Recepten Zelf Snert / Erwtensoep Maken: Traditioneel Recept voor de Koude Maanden

Zelf Snert / Erwtensoep Maken: Traditioneel Recept voor de Koude Maanden

met slowcooker & pressure cooker recept

door Peter Eemsing
0 reageer 53 views
Zelf Snert / Erwtensoep Maken

Zelf Snert / Erwtensoep Maken: Traditioneel Recept voor de Koude Maanden. Snert, ook wel bekend als erwtensoep, is een iconisch Nederlands gerecht dat vooral geliefd is tijdens de koude herfst- en wintermaanden. Deze stevige soep, gemaakt van spliterwten, groenten en varkensvlees, is al eeuwenlang een favoriet in Nederland. Het recept voor snert gaat terug tot de middeleeuwen, toen het een voedzame maaltijd was die makkelijk te bereiden was met ingrediënten die in de winter beschikbaar waren, zoals erwten en wortelgroenten. Met zijn dikke, bijna stoofachtige consistentie is snert perfect om je op te warmen na een frisse herfstwandeling.

Een van de unieke eigenschappen van snert is dat het in grote hoeveelheden wordt gemaakt en vaak nog beter smaakt na een nacht in de koelkast. De soep is niet alleen voedzaam, maar ook een symbool van gezelligheid, warmte en samenzijn tijdens koude dagen. Traditioneel wordt het geserveerd met roggebrood en spek, of soms met “drie in de pan,” en het brengt altijd een gevoel van nostalgie en comfort met zich mee.

Hier vind je een klassiek recept, met instructies voor de reguliere bereiding, slowcooker en pressure cooker, zodat je op elke manier kunt genieten van deze Hollandse klassieker.

Zelf Snert / Erwtensoep Maken:

Ingrediënten voor 4 Personen

  • 300 gram spliterwten
  • 400 gram varkensbuikspek, in grove stukken
  • Optioneel: 200 gram varkensbuik en 200 gram varkenskrabbetjes (of spareribs)
  • 1 varkensbouillonblokje
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 1 knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 aardappel, geschild en in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 rookworst
  • Zout en peper naar smaak
  • Water (ongeveer 1,5 liter)
  • Optioneel: roggebrood en mosterd of drie in de pan voor erbij

Bereidingswijze op de Traditionele Manier

  1. Voorbereiding van het Vlees:
    Doe het varkensbuikspek en de varkenskrabbetjes in een grote soeppan. Voeg 1,5 liter water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat het vlees ongeveer 1,5 uur sudderen tot het zacht is.
  2. Spliterwten Toevoegen:
    Voeg na een uur de spliterwten toe en laat ze 45-60 minuten meekoken, totdat ze zacht zijn en de soep begint in te dikken.
  3. Groenten Toevoegen:
    Doe de prei, wortel, knolselderij, ui, aardappel, laurierblaadjes en tijm bij de soep. Laat nog 30-45 minuten zachtjes koken totdat de groenten gaar zijn.
  4. Vlees Afwerken:
    Haal de krabbetjes (indien gebruikt) uit de soep, verwijder het vlees van de botten, en snijd het in stukjes. Voeg het vlees weer toe aan de soep en breng op smaak met zout en peper.
  5. Rookworst Toevoegen:
    Voeg de rookworst toe en laat deze de laatste 10 minuten meewarmen.
  6. Serveren:
    Serveer de snert met roggebrood en eventueel wat mosterd of drie in de pan. De soep wordt vaak nog dikker en smaakvoller na een nachtje in de koelkast.

Bereidingswijze in de Slowcooker

  1. Vlees en Spliterwten Toevoegen:
    Plaats het varkensvlees en de spliterwten in de slowcooker. Voeg het water, bouillonblokje en laurierblaadjes toe.
  2. Koken:
    Zet de slowcooker op laag en laat de soep 8-10 uur koken, of zet hem op hoog voor 5-6 uur.
  3. Groenten Toevoegen:
    Voeg de prei, wortel, knolselderij, ui, aardappel en tijm na de helft van de kooktijd toe, of voeg alles tegelijk toe als je kortere tijd hebt.
  4. Afwerking:
    Haal het vlees eruit, snijd het in stukjes en doe het terug in de soep. Voeg de rookworst in plakjes de laatste 30 minuten toe om mee te warmen. Breng op smaak met zout en peper en serveer zoals hierboven.

Bereidingswijze in de Pressure Cooker

  1. Vlees, Spliterwten en Bouillon Toevoegen:
    Doe het vlees, de spliterwten, het bouillonblokje, laurierblaadjes en water in de pressure cooker. Sluit het deksel goed en stel de cooker in op hoge druk voor 20 minuten.
  2. Snel Druk Vrijlaten:
    Na 20 minuten laat je de druk snel los volgens de instructies van je apparaat.
  3. Groenten Toevoegen:
    Voeg prei, wortel, knolselderij, ui, aardappel en tijm toe. Sluit de cooker opnieuw en kook op hoge druk voor nog eens 10 minuten.
  4. Afwerking:
    Laat de druk los, haal het vlees eruit, snijd het in stukjes en voeg het terug in de soep. Voeg de rookworst toe en laat deze in de soep opwarmen. Breng op smaak met zout en peper en serveer zoals hierboven.

Zelf Snert / Erwtensoep Maken: Met deze drie bereidingsopties kun je genieten van authentieke snert, of je nu kiest voor de traditionele aanpak, de eenvoud van de slowcooker of de snelheid van de pressure cooker.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...